Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Europa League wedstrijd Ajax-Union Berlin krijgt activistisch tintje

  •  
19-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Voetbal in stadion

Voetbal in stadion

© Pixabay

Afgelopen donderdag speelde Ajax in de Europa League teleurstellend 0-0 tegen volksclub Union Berlin. De enige goal die werd gemaakt -en afgekeurd-, kwam van de Noor Morten Thorsby. Die kan niet alleen goed voetballen maar is ook klimaatactivist. Volgende week is de return. We spreken in de uitzending met Frank Huisingh van de actieclub Fossil Free Football.

Nummer 1,5

Al vanaf zijn tijd bij Heereveen, zo'n 8 jaar geleden, begon Thorsby zich te verdiepen in klimaatverandering. Plastic waterflesjes deed hij uit de ban en als eerste van zijn team reed hij in een hybride auto. Terwijl er voor het voetbal nog steeds veel gevlogen moet worden, waar hij zich ook zorgen over maakt, zegt Huisingh, gebruikt hij zijn faam om mensen bewust te maken en een statement te maken. Hij speelt met rugnummer twee, wat ongebruikelijk is voor een spits, als verwijzing naar de 2-graden opwarming waar we niet boven willen komen. "Eigenlijk wilde Thorsby een shirt met 1,5, als verwijzing naar het klimaatakkoord van Parijs, maar dat mocht niet van de voetbalbond want er mogen geen punten of komma's op je shirt." legt Huisingh uit.

Fossil Free Football

Huisingh zat al eerder in ons programma om te vertellen over zijn nieuwe initiatief. De afgelopen jaren maakte Huisingh zich steeds meer zorgen over het klimaatprobleem. En tegelijkertijd zag hij dat in het voetbal de discussie over de impact van die crisis amper op gang kwam. Daarom heeft hij vanaf september onbetaald verlof genomen en richt hij zijn peilen nu op het verduurzamen van de voetballerij. Hij richt zijn pijlen vooral op de fossiele sponsoren van het voetbal. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

Komende donderdag speelt Ajax uit tegen Union Berlin. 

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

klimaat, voetbal
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar