Voetbal in stadion
© Pixabay
In een bomvolle Amsterdam Arena speelt het Nederlands elftal zondagavond tegen België. Voetballiefhebbers kijken al weken uit naar deze derby van de lage landen. Wordt onze doelpuntenmachine Steven Bergwijn ‘man of the match’? Of wordt het toch de Vlaamse dribbelaar Kevin de Bruyne? Volgens Frank Huisingh is het pas echt geslaagd als de wedstrijd fossielvrij wordt georganiseerd. Hij heeft de actiegroep Fossil Free Football opgericht om het betaald voetbal duurzaam te maken.
De voetbalwereld kan niet meer om de klimaatcrisis heen, aldus Huisingh. Sterker nog, deze miljardenindustrie draagt juist bij aan de problemen. Zo organiseren de grote bonden UEFA en FIFA wereldwijd steeds meer en grotere internationale toernooien. Met als gevolg dat spelers en fans nog meer vliegkilometers maken. En dat levert dus nog meer uitstoot op van broeikasgassen. Verder wijst Huisingh erop dat veel clubs en voetbalbonden zich laten sponsoren door fossiele bedrijven. Zo was de Russische gasreus Gazprom tot het begin van de oorlog in Oekraïne nog de hoofdsponsor van de Champions League.
Stadion fc Barcelona tijdens Champions League
© Pixabay
De afgelopen jaren maakte Huisingh zich steeds meer zorgen over het klimaatprobleem. En tegelijkertijd zag hij dat in het voetbal de discussie over de impact van die crisis amper op gang kwam. Daarom heeft hij vanaf september onbetaald verlof genomen en richt hij zijn peilen nu op het verduurzamen van de voetballerij. Onder meer geïnspireerd door de actie ABP Fossielvrij, begon hij met Fossil Free Football. Iedereen kan zich aansluiten bij zijn initiatief.
Het kan ook anders. In de Engelse derde divisie (Leage One) spelen dit seizoen de Forest Green Rovers. Deze club uit het Britse plaatsje Nailsworth bestaat al 100 jaar en gaat er prat op de meest ecologische club ter wereld te zijn. De teambus rijdt elektrisch, de voetbalshirts zijn van gerecycled materiaal en in en om het stadion is alleen veganistisch voedsel te koop. En het gras maaien de Rovers met een maaimachine op zonnepanelen. Als het aan zanger Jan Smit ligt neemt FC Volendam het stokje van de Britten snel over. Hij is er sinds juli voorzitter. FC Volendam moet de duurzaamste club van de wereld worden. Dat betekent onder meer dat er een nieuw klimaatneutraal stadion moet komen.
Thema's:
Het stadion van FC Volendam moet ‘duurzaam’ worden, naar mijn mening wordt deze term door de voetbalclub als ‘groene schaamlap’ gebruikt. Jan Smit wil dat het stadion tussen Edam en Purmerend in groene Purmer gaat komen, samen met een nog te realiseren industrieterrein. Hierdoor groeien Edam en Purmerend fysiek aan elkaar, waardoor een groene corridor tussen een Natura 2000 gebied en een Nationaal Landschap verdwijnt. Het stadion wordt niet alleen gebruikt voor betaald voetbal er zullen grote evenementen in het stadion gaan plaats vinden. Ook zal het stadion ruimte bieden aan bedrijven en winkels. Verder wil FC Volendam de lokale sportverenigingen en scholen in het complex onderbrengen. Het gigantische complex komt ver buiten het dorp in de nu nog groene Purmer. Hoe duurzaam is dat? De sportende kinderen worden dan naar hun sport gebracht en gehaald met de auto. Het slopen van een oud stadion en het vervolgens opnieuw oprichten van een complex heeft ook impact op de CO2 belasting, er gaan ca. 30-40 jaar overheen voordat CO2 belasting van de bouw zelf kan worden weggestreept tegen het duurzamere complex. Kortom hoe ‘duurzaam’ is dit plan werkelijk, misschien kan het nieuwe stadion in gebruik klimaat neutraal zijn, maar voor het overige zeer belastend voor klimaat, natuur en milieu. De term ‘duurzaamheid’ wordt door Jan Smit als een ‘groene schaamlap’ gebruikt om de ambitieuze plannen van FC Volendam te promoten.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.