Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fossielvrij voetballen

  •    •  
25-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
758 keer bekeken
  •  
Voetbal in stadion

Voetbal in stadion

© Pixabay

In een bomvolle Amsterdam Arena speelt het Nederlands elftal zondagavond tegen België. Voetballiefhebbers kijken al weken uit naar deze derby van de lage landen. Wordt onze doelpuntenmachine Steven Bergwijn ‘man of the match’? Of wordt het toch de Vlaamse dribbelaar Kevin de Bruyne? Volgens Frank Huisingh is het pas echt geslaagd als de wedstrijd fossielvrij wordt georganiseerd. Hij heeft de actiegroep Fossil Free Football opgericht om het betaald voetbal duurzaam te maken.

Groene sponsoring

De voetbalwereld kan niet meer om de klimaatcrisis heen, aldus Huisingh. Sterker nog, deze miljardenindustrie draagt juist bij aan de problemen. Zo organiseren de grote bonden UEFA en FIFA wereldwijd steeds meer en grotere internationale toernooien. Met als gevolg dat spelers en fans nog meer vliegkilometers maken. En dat levert dus nog meer uitstoot op van broeikasgassen. Verder wijst Huisingh erop dat veel clubs en voetbalbonden zich laten sponsoren door fossiele bedrijven. Zo was de Russische gasreus Gazprom tot het begin van de oorlog in Oekraïne nog de hoofdsponsor van de Champions League.

Stadion fc-barcelona

Stadion fc Barcelona tijdens Champions League

© Pixabay

Fossil Free Football

De afgelopen jaren maakte Huisingh zich steeds meer zorgen over het klimaatprobleem. En tegelijkertijd zag hij dat in het voetbal de discussie over de impact van die crisis amper op gang kwam. Daarom heeft hij vanaf september onbetaald verlof genomen en richt hij zijn peilen nu op het verduurzamen van de voetballerij. Onder meer geïnspireerd door de actie ABP Fossielvrij, begon hij met Fossil Free Football. Iedereen kan zich aansluiten bij zijn initiatief.

Groen voorbeeld

Het kan ook anders. In de Engelse derde divisie (Leage One) spelen dit seizoen de Forest Green Rovers. Deze club uit het Britse plaatsje Nailsworth bestaat al 100 jaar en gaat er prat op de meest ecologische club ter wereld te zijn. De teambus rijdt elektrisch, de voetbalshirts zijn van gerecycled materiaal en in en om het stadion is alleen veganistisch voedsel te koop. En het gras maaien de Rovers met een maaimachine op zonnepanelen. Als het aan zanger Jan Smit ligt neemt FC Volendam het stokje van de Britten snel over. Hij is er sinds juli voorzitter. FC Volendam moet de duurzaamste club van de wereld worden. Dat betekent onder meer dat er een nieuw klimaatneutraal stadion moet komen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.