Eerste landelijke vleermuistuintelling succesvol
• 31-05-2019
• leestijd 2 minuten
© Laatvlieger - fotograaf: René Janssen
De eerste landelijke vleermuistuintelling vond plaats op 25 en 26 mei. Meer dan driehonderd tuineigenaren uit heel Nederland telden in totaal ruim 1900 vleermuizen. In Nederland komen 18 soorten vleermuizen voor. Ongeveer de helft hiervan woont in spouwmuren of onder dakpannen. Andere soorten wonen op oude zolders of in boomholten.
Aan deze eerste editie deden 307 tuintellers mee en werden 382 tellingen uitgevoerd. Sommige tellers vonden het zo leuk dat ze zaterdag én zondagavond vanaf zonsondergang een uur in hun tuin de rondvliegende vleermuizen hebben geteld.
Welke vleermuizen?
Het herkennen van een soort vraagt om wat oefening. Tellers gaven op 175 locaties aan de soort niet te weten. De dwergvleermuizen zijn met 216 locaties de meest waargenomen vleermuizen. De gewone, ruige en kleine dwergmuis zijn op zicht niet van elkaar te onderscheiden. Op basis van de ecologie en de verspreiding zal dit overwegend om gewone dwergvleermuizen gaan. Twee grote soorten, laatvliegers of rosse vleermuizen, werden op 58 locaties gezien. Van grootoorvleermuizen en watervleermuizen zijn niet veel waarnemingen gedaan. Dit is niet vreemd omdat de grootoorvleermuis pas actief is als het bijna donker is. Watervleermuizen houden van jagen boven grote vijvers en hebben een voorkeur voor hele grote tuinen en parken.
De volgende vleermuistuintelling
De Zoogdiervereniging en
tuintelling.nl
willen graag het aantal vleermuizen weten in het voorjaar en de nazomer. De volgende tuintelling zal plaatsvinden in augustus 2019. Wie mee wil doen kan zich aanmelden op tuintelling.nl. Na aanmelding krijg je automatisch een bericht wanneer de tweede vleermuistuintelling plaatsvindt!