Vroege Vogels

De eerste Nationale Vleermuistuintelling

  •  
24-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
Rosse dwergvleermuis

© Rosse dwergvleermuis. Fotograaf: FrancaDobbe

Vleermuizen zijn ’s avonds en ’s nachts actief en daarom gaan zij voor velen onder ons onzichtbaar door het leven. Maar dat is helemaal niet nodig. Je kunt vleermuizen al vroeg in de avond zien in uw directe omgeving zoals je tuin, en met een beetje hulp ook verschillende soorten onderscheiden.

Vleermuizen van Nederland

In Nederland komen 18 soorten vleermuizen voor. Een aantal soorten zijn gebouwenbewoner en zijn daarom vaak in onze woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in bomen en wie geluk heeft kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien. Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever bomen bewonen, en toch regelmatig boven het water van grachten of vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo’n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar insecten.
En die insecten eten ze veel! Een gemiddelde vleermuis eet per nacht zo’n 1000 insecten! Daarbij dragen ze bij aan het in toom houden van aantallen (mogelijk) plaaginsecten.

Tips

De nationale Vleermuizentelling vindt plaats op 25 en 26 mei. Hier al vast enkele tips om deze zoogdieren te herkennen.
gewone_dwergvleermuis

De gewone dwergvleermuis

De meest algemeen soort in Nederland. een klein dier die op een hoogte van 2 tot 5 meter vliegt. Jaagt heel snel en is uitermate wendbaar. Heeft een grillig vluchtpatroon.
watervleermuis

Watervleermuis

Heeft een opvallende witte buik. Jaagt vlak boven het water.
grootoorvleermuis

Grootoorvleermuis

Heeft opvallend grote oren die bijna net zo groot zijn al het lichaam. Jagen in langzame cirkel. Soms blijven ze zelfs stillingen in de lucht. 
rosse_vleermuis

Rosse vleermuis

Samen met de laatvlieger de twee grotere soorten van ons land. Lijkt qua silhouet op de gewone dwergvleermuis maar is flink groter. Jagen in rechte lijnen met duikvluchten.
laatvlieger

Laatvlieger

Heeft opvallend brede vleugels en de staartvlieghuid lijkt op een liggende accolade {. de laatvlieger vliegt met een trage vleugelslag in lange banen met wijde bochten.

Telling

Voor de zoekkaart en verdere informatie over de telling van 25 en 26 mei kijk je  hier.

Meer over:

telling, vleermuizen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.