Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WWF: Diepzeemijnbouw is onnodig

  •  
28-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
296 keer bekeken
  •  
under-the-sea-g30edf6b68_1920

© Design n Print via Pixabay

De vraag naar mineralen om de overgang te maken van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag kan met zeker 58% worden verminderd. Dit kan door middel van innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het WWF is uitgevoerd.

Dit rapport laat volgens WWF zien dat het onnodig is om te starten met schadelijke grondstofwinning in de diepzee, als er nu wereldwijd volledig ingezet wordt op een circulaire economie waarin we metalen en mineralen recyclen.

Energietransitie niet ten koste van ecosystemen

"De mijnbouwindustrie probeert de zorgen over de klimaatcrisis te gebruiken om winst te maken met diepzeemineralen. WWF heeft dit onderzoek laten uitvoeren om een op wetenschappelijke gegevens gebaseerd tegenargument te bieden", zegt Jessica Battle, hoofd van WWF’s ‘No Deep Seabed Mining Initiative’. 
"We moeten dringend overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, maar niet ten koste van uitgestrekte, ongerepte, biodiverse ecosystemen in de diepzee, die ook belangrijke koolstofopslagplekken zijn." 

Een vermindering van 30% voor alle onderzochte kritische mineralen - nikkel, mangaan, kobalt, koper, platina, lithium en zeldzame aardelementen - kan worden bereikt door de toepassing van nieuwe hernieuwbare technologieën. Verminderingen zijn vooral opmerkelijk voor kobalt, nikkel en mangaan, waar 40-50% van de vraag naar mineralen kan worden verminderd door over te schakelen op solid-state (vaste stof) en lithium-ijzerfosfaatbatterijen.  


Circulair 

Modellen voor een circulaire economie kunnen de vraag nog eens met 18% verminderen. Dit kan op korte termijn worden bereikt door de levensduur van technologieën tussen nu en 2030 te verlengen en naarmate de voorraden kritische mineralen groeien, kan meer aan de vraag worden voldaan door recycling. In 2050 kan waarschijnlijk aan alle nieuwe vraag naar mineralen worden voldaan door middel van een circulaire economie. 


Gezondheid oceanen niet verder aantasten

"De bestaande druk op de oceanen en het feit dat de diepzee een groot aantal onontgonnen en onbestudeerde ecosystemen bevat, betekenen dat te allen tijde uiterste voorzichtigheid geboden is. In plaats van extra stressfactoren toe te voegen die de gezondheid van de oceanen verder aantasten, moeten we prioriteit geven aan de bescherming en het herstel van de oceanen. Gezonde oceanen helpen in onze strijd tegen klimaatverandering en kunnen de mensheid in de toekomst sociale, economische en culturele voordelen bieden," aldus Battle.  

Meer over:

circulair, diepzee, wwf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.