Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De oplossing voor de textielsector is circulair

  •  
28-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
ouwe kleding kopie

Afgedankte kledingstukken

© Henny Radstaak

De export van afgedankte kleding uit de EU is in twintig jaar verdrievoudigd, stelt EU-milieuagentschap EEA. En dat terwijl we steeds bewuster zijn van de noodzaak om duurzamer te leven. Zolang grote textielbedrijven echter garen blijven spinnen bij fast fashion blijft de textielberg groeien. Voor een keerpunt moet tenminste de afvalheffing op circulaire kleding omlaag en de productie van biobased kleding aantrekkelijker, vindt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder, MVO Nederland.

Ze stelt: "Onze economie – en dus de textielsector – is momenteel te lineair: we laten een kledingstuk produceren in een ver land, dragen het en gooien het weg. Daarna eindigt het veelal op een afvalberg in een ander ver land, zelfs al is het netjes in de textielcontainer gedaan."

Nog niet circulair genoeg

Van der Heijden ziet dat de oplossing circulair is: "Het bewustzijn in de sector hierover neemt wel toe. Maar ondanks dat 75 procent van het textiel in 2030 moet worden aangeboden voor hergebruik of recycling, gaan de ontwikkelingen niet snel genoeg. En dat terwijl het bedrijfsleven de investeringskracht en het innovatievermogen heeft om de transitie naar een circulair model te leiden."

MVO Nederland ziet in hun netwerk volop bedrijven die laten zien dat circulaire kleding wel kan. Toch zegt van der Heijden: "Het peloton – veelal bestaande uit grote textielbedrijven – blijft echter achter. En dat is geen wonder: zij spinnen garen bij fast fashion."

Stappenplan

"Onze kleding wordt pas circulair als de bedrijven uit het peloton hun verantwoordelijkheid nemen, samen met de overheid. Een hoge heffing op fast fashion en een lage op circulair textiel is een eerste stap. Bijkomend voordeel: het geld van deze heffing is te besteden aan een innovatiefonds voor het mkb. Daar zit de vernieuwing. Voor de lange termijn zijn biobased grondstoffen essentieel. Het resultaat? Kleding belandt helemaal niet meer op een textielafvalberg, maar alleen nog op de composthoop.

Bron: Maria van der Heijden, MVO Nederland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.