Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De kwakken van Artis, gierzwaluwen en andere onderwerpen

  •  
15-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
960 keer bekeken
  •  
kwak

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 15 mei 2022 terug op de volgende startpunten:

00:48:48 - Beleef de Lente: Gierzwaluw
02:08:37 - De kwakken van Artis

De kwakken van Artis

Het is de grootste kolonie kwakken van ons land, de groep die in Artis leeft. Ooit als dierentuinvogel opgesloten in een kooi heeft deze vogel in de jaren 80 de vrijheid verkregen. Maar dat weerhoudt ze er niet van elke ochtend toch even een visje te halen bij hun verzorger Maartje de Vries. De kwak is een nachtreiger, dus 's nachts trekken de Artis kwakken Amsterdam in op zoek naar voedsel. Maar waar de jonge kwakken na hun geboorte naar toe gaan, dat blijft een raadsel. Ook voor Frank van Groen van de Vogelwerkgroep Amsterdam en kwak-onderzoeker Willem van der Waal. 

Gierzwaluwen zijn terug – maar later dan normaal

Op de Beleef de Lente-camera is te zien dat het paartje gierzwaluw weer bezit heeft genomen van de nestkast. Afgelopen maandag liet één van de twee zich voor het eerst zien. De gierzwaluwen zijn ruim een week later terug van hun overwinteringsplek in Afrika. Hoe komt dat? In de Van Bemmelstraat in Amersfoort heeft bijna iedere bewoner één of meerdere kasten aan z’n woning hangen. Ook daar zijn de gierzwaluwen weer terug en wordt iedereen blij van dat heerlijke, zomerse geluid, meldt bewoner Marijke van Keulen. Verslaggever Henny Radstaak maakte er vorig jaar mei deze reportage.

Meer over:

artis, kwakken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.