Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Baardvleermuizen, duizendknoop, gierzwaluw, veganistisch boeren en alle overige onderwerpen

  •  
16-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1033 keer bekeken
  •  
Gierzwaluw

© Fotograaf: o.w.zijlstra

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 9 mei 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Baardvleermuis
12:18 - Japanse duizendknoop
21:12 - Beleef de Lente
26:10 - Ode aan de veldmuis
35:25 - Gierenwalhalla
44:27 - Veganistische boer
52:15 - Fenolijn

Waar is de baardvleermuis?

In de aardappelkelder van het voormalige kamp Westerbork overwinterden 12 jaar geleden nog 840 zeldzame baardvleermuizen. Daarvan was toen niet bekend waar deze vleermuizen in de zomer bleven. De vleermuizen konden niet gezinderd worden, omdat de op het terrein gevestigde radiosterrenwacht last zou hebben van de signalen van de zenders. Hoe gaat het nu met die baardvleermuizen? En weten we inmiddels al meer over ze?
baardvleermuis_01.JPG

De Japanse duizendknoop te lijf

Volgens het Goois Natuurreservaat is het echt mogelijk om van Japanse duizendknoop af te komen, maar dan moet je wel geduld hebben. Na drie jaar uitgraven en consequent weghalen van nieuwe uitlopers zijn er nu percelen waar de woekeraar verdwenen is. Je hebt er wel veel helpende handen voor nodig. Meer

Bosploeg 12 mei (8)

Bosploeg aan het werk met de Japanse duizendknoop

© Joost Huijsing

Eerste veganistische boer

Akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens

Chris Feickens en Joost van Strien van Akkerbouwbedrijf Zonnegoed in Ens.

© Rob Buiter / Vroege Vogels

Twee akkerbouwers in de Noordoostpolder zijn de eerste Nederlanders met het BioCyclicVegan keurmerk. Dit betekent dat ze alleen nog maar plantaardige meststoffen mogen gebruiken. Kunstmest en dierlijke mest is vanaf nu dus uit den boze. Joost van Strien en Chris Feickens mogen hun producten vanaf nu ‘biovegan’ noemen. Op hun bedrijf Zonnegoed in Ens werken ze al sinds 2008 toe naar deze relatief nieuwe productievorm. De afgelopen jaren hebben ze naar de meest geschikte vorm van plantaardige mest gezocht. Ze gebruiken nu een mengsel van gras, klaver en luzerne om hun gewassen te laten groeien. ‘Het gebruik van maaimeststof vraagt iets meer planning, maar iedere akkerbouwer kan het’, aldus Chris Feickens.
veldmuis_R.B.rb.rb.jpg

© Fotograaf: R.B.rb.rb

Veldmuizen en steenuilen

Welke muis vangt de steenuil exact? Veldmuis of bosmuis, mannetjesmuis of vrouwtjesmuis? Al ruim 35 jaar doen Ronald van Harxen en Pascal Stroeken onderzoek naar zowel de steenuil zelf als zijn prooi. In en om Winterswijkgaat het duo enkele keren per jaar alle nestkasten af om de steenuilen te ringen, te wegen en om de muizen te tellen en vanaf dit jaar ook te kijken of er meer mannetjes of vrouwtjesmuizen worden gedood.

Gierzwaluwwalhalla in Amersfoort

Sinds een paar weken zijn de gierzwaluwen er weer! Ze zijn terug uit Afrika om hier bij onze huizen te broeden. Omdat het van oorsprong rotsvogels zijn, broeden ze onder dakpannen of in speciale gierzwaluwnestkasten. In een tweetal straten, de Van Bemmelstraat en de Verhoevenstaart in Amersfoort hebben bewoners hun woningen bijna letterlijk behangen met nestkasten voor de gierzwaluw. 
Gierzwaluw_belterman.jpg

Gierzwaluw

© Fotograaf: belterman

Fenolijn 035-6711338

De wielewalen zijn terug. En ook de atalanta’s verschijnen nu op veel plekken. Op het antwoordapparaat van de natuur deze week heel veel meldingen van gierzwaluwen. Verder vliegen de eerste koolmees-jongen uit en hebben veel ganzen, eenden en zwanen inmiddels kuikens.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.