Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Cursus Vogelzang: koolmees

  •  
11-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koolmees

© Koolmees op bloesem. Fotograaf: ThijsG.

De koolmees heeft feitelijk maar twee noten op zijn zang, waarmee hij echter héél veel verschillende liedjes weet te componeren. Die bestaan uit twee of drie tonen. Het herkenbaarst is het tweetonige fietspompje.

Variatie

De koolmees is als een kind dat maar twee tonen uit een blokfluit weet te krijgen. Maar wát een variatie weet ‘ie alsnog met die twee tonen te produceren! 
Tie-du tie-du tie du … tie tie du, tie tie du, tie tie du … tudie tudie tudie … 
Het gaat maar door. En die variatie hoor je niet alleen tussen verschillende koolmezen, één koolmees schakelt ook moeiteloos over van het ene op het andere riedeltje. Er wordt wel gezegd dat een koolmees met gemak vijftig verschillende liedjes kan produceren. Eerst zingt hij op één plek een strofe, daarna vliegt hij naar een andere plek om er een ander liedje te zingen. Er bestaat een theorie dat de koolmees dit doet om concurrerende mannetjes de indruk te geven dat het territorium al dicht bevolkt is. Ze raken geïntimideerd en verlaten het gebied.

Kenmerken zang van de koolmees:

  • Motiefzanger
  • Twee à drie noten
  • Variërend ritme
  • Klinkt als een fietspomp
De koolmees heeft een gele onderzijde met een zwarte middenstreep. Zijn kop is glanzend blauwzwart met een witte wang. De zwarte middenstreep op de buik is bij de mannetjes breder dan bij de vrouwtjes.

Meer over:

vogelzang, koolmees
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor