Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Commissie onderzoekt bevel om wolf af te schieten in Wapse

  •    •  
21-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
wolf-spot.jpg

Wolf

© Christoph Elbert

In de gemeente Westerveld buigt de bezwaarschriftencommissie zich de komende weken over de vraag of de het besluit om de wolf in Wapse dood te schieten, op papier gezet had moeten worden. Er vond dinsdag een hoorzitting plaats over het onderwerp. De Faunabescherming heeft de gemeente om het besluit op papier gevraagd, maar de gemeente stelt dat het niet hoeft.

Wel of geen strafbaar feit?

Voorzitter van de faunabescherming Niko Koffeman wil weten of burgemeester Rikus Jager een bevel, aanwijzing of besluit heeft genomen over het afschieten. "In het ene geval moet dat volgens de wet op schrift worden gesteld, in het andere geval niet. Als blijkt dat de burgemeester het afschieten wel op schrift had moeten stellen, maar dat niet is gebeurd, is er sprake van een strafbaar feit,'' zegt Koffeman. Voor het illegaal neerschieten van een wolf staat namelijk een celstraf die kan oplopen tot drie jaar. Ook voor jurisprudentie is het besluit van de commissie belangrijk, zodat bestuurders weten wat ze wel en niet mogen doen met wolven op hun grondgebied.

Het incident

In de ochtend van 9 juli dook de wolf, een jong mannetje, op in het weiland van een hobbyboer in Wapse. De boer ging de wolf met een schep te lijf waarna de wolf beet. Een zoon van de boer zou de wolf met een stok geslagen hebben waarna de wolf zich onder een zonnepaneel verstopte. Zo'n twee uur later werd de wolf op bevel van de burgermeester neergeschoten. RTV Drenthe heeft bij de gemeente via de Wet open overheid (Woo) documenten opgevraagd. Hieruit bleek dat de gemeente pas achteraf besloot welk wetsartikel van toepassing was voor het afschieten. Verder loopt er nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.