Boomkikker ontdekt nieuw natuurgebied
• 15-05-2017
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: dubbelaa
Voor het eerst is een boomkikker in het natuurgebied Siëndonk (Kempen-Broek) gehoord. De boomkikker koloniseert dit nieuwe gebied vanuit Vlaanderen. De aanwezigheid van deze zeldzame boomkikker is een kroon op het werk van
ARK Natuurontwikkeling
.
Boomkikker houdt van moeras
Het nieuwe natuurgebied ligt op de grens van Nederland en Vlaanderen bij Weert en was van oorsprong rijk aan moerassen. De boomkikker kwam er tot in de twintigste eeuw voor. In de jaren vijftig en zestig verdween de boomkikker op veel plekken in Zuid-Nederland en België nagenoeg. Belangrijke oorzaken waren het droogleggen van moerassen en het opruimen van ruigten, struwelen en poelen.
Vogels en boomkikker
Moerasherstel is een van de speerpunten in het Kempen-Broek en dat heeft dat succes. De Siëndonk is enkele jaren geleden getransformeerd, door ARK Natuurontwikkeling in opdracht van de provincie Limburg, van landbouw- naar natuurgebied; voor de ontwikkeling van natte natuur, maar ook om te fungeren als klimaatbuffer. Het natuurgebied ontwikkelt zich nu tot een waardevol moeras voor vele broedvogels als de sprinkhaanzanger, roodborsttapuit, watersnip en wielewaal. En tijdens het inventariseren van de broedvogels nu ook de roepende boomkikker gehoord. De Siëndonk en aangrenzende gebieden in Nederland lijken geschikt voor een populatie boomkikkers.
Tekst: Twan Teunissen en Ger van de Oetelaar, ARK Natuurontwikkeling
Bron:
Nature Today