Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boek over paddenstoelen: 'In de ban van de zwam'

theme-icon
Natuur
  •    •  
24-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1708 keer bekeken
  •  

"Een toverwereld", zo noemt Judith Eiselin het rijk van de paddenstoelen. Alhoewel ze er boeken over vol kan schrijven, ligt haar eerste boek over zwammen nu in de boekhandel. Verslaggever Gert Elbertsen vergezelt haar tijdens een paddenstoelenzoektocht.

Liefdesverklaring aan de paddenstoel

“De paddenstoel is één van de mooiste dingen die bestaat”, begint Eiselin. De veelheid aan vormen, kleuren, geuren en smaken is iets dat haar intrigeert. Haar boek ‘In de ban van de zwam’ is dan ook een liefdesverklaring aan de paddenstoel. Het is een bundeling van columns, recepten en weetjes. Ook categoriseerde ze een aantal namen. Zo zijn lorkenslijmkop en brokkenamaniet volgens Eiselin prima te gebruiken als scheldwoord. Adonismycena, welriekende inktruffel en poederzwamgast zijn daarentegen prima liefkozende namen, aldus Eiselin.

grote-parasolzwam_633036c4d46a8_large

Grote parasolzwam

© CorvandeWiel

Zachte ogen tijdens zwammen zoeken

Om paddenstoelen te vinden is het volgens Eiselin belangrijk ‘zachte ogen’ te hebben. “Het is verstandig om niet met een scherpe, turende blik op zoek te gaan naar een soort die je graag eens wil vinden, maar met een ontspannen blik door het bos te lopen ”, vertelt Eiselin. “Je moet je ogen eigenlijk over de grond laten glijden zonder heel gericht te kijken, en dan pas vallen ze je op”.

vliegenzwam_Mariaa

Vliegenzwam

© Vliegenzwam - Fotograaf Mariaa

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

paddenstoel, herfst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.