Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Astronomische winter is begonnen

  •  
21-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
a58be82828c20bead4b4a177007e8613

Zonsondergang in de winter

© Joke Nijenhuis

Vandaag begint de astronomische winter. Daarmee is het de kortste dag van het jaar, met gemiddeld over het land 7:45 uur licht. Vanaf morgen worden de dagen weer langzaam iets langer, maar de ochtenden worden tot eind van het jaar nog donkerder.

Vroegste zonsondergangen en laatste zonsopkomsten

De vroegste zonsondergangen vonden dit jaar plaats op 11 tot 15 december. Toen ging de zon rond 16:28 uur onder in het midden van het land. De laatste zonsopkomsten zullen plaatsvinden tussen 27 december en 4 januari, rond 8:48 uur.

Langer licht in januari 

"Pas in de loop van januari gaan de dagen echt goed lengen," meldt Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder bij Weeronline.  "Vooral ’s middags is al snel te merken dat het later donker wordt en later in de maand ook ’s ochtends. Eind januari gaat de zon in het midden van het land om 17:25 uur onder. Dat is bijna een uur later dan nu!" 

Meteorologische winter

De meterologische winteri is echter al op 1 december begonnen. "De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek," legt Van Wezel uit. "Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) samengevoegd."

Bron: ANP | Weeronline

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.