Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Anders maaien trekt soorten aan op de Hondsbossche Zeewering

theme-icon
Natuur
  •    •  
22-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3081 keer bekeken
  •  

De Hondsbossche Zeewering kan er soms een beetje rommelig uitzien. Want sinds een paar jaar experimenteren ze hier met anders maaien. In plaats van alles in een keer weghalen, laten ze hier een maaimachine slingerend overheen rijden. En dat levert bijzondere soorten op.

Golvende banen

Nu de Hondsbossche Zeewering haar waterkerende functie is verloren, hoeft de dijk niet meer te inspecteerbaar te zijn. Een strakke grasmat is niet meer nodig. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maait sinds een paar jaar de dijk dus ook helemaal anders.  

Sinds 2016 is HHNK overgestapt naar sinusmaaien. Hierbij maaien ze in golvende banen, waarbij een deel van de planten blijft staan. Bovendien maaien ze nog maar twee keer per jaar en voeren ze het maaisel af om de dijk te verschralen.  

maaibeheer header foto

De dijk van bovenaf gezien

© Vroege Vogels TV

Soorten bijgekomen

Door het nieuwe maaien zijn er veel soorten bijgekomen, ziet Richa Nanne van HHNK. Na de eerste maaironde heeft zij gekeken wat er voor flora te vinden was. Orchideeën zoals hondskruid en de bijenorchis doken op. Ook stond de dijk vol met kattendoorn, een soort van de Rode Lijst.  

De nieuwe manier van maaien levert niet alleen bijzondere flora op, het is ook ideaal voor insecten. Want er zijn meer bloemen, dus meer nectar. Die nectarrijke bloemen blijven tussen maaibeurten door staan, voor voedsel en schuilplek. En door de golven zijn er luwe, schaduwrijke en zonrijke plekjes.

Vlinders en andere dieren

Het aantal vlinders, vooral de graslandsoorten, is al toegenomen. Blauwtjes en zandoogjes, soorten die landelijk achteruitgaan door het intensief beheren van graslanden, zie je in grote getalen. Maar ook de heivlinder vliegt hier, die vanuit de naastgelegen duinen oprukt.

De rugstreeppad en zandhagedis, die in de duinen leven, bezoeken de dijk soms ook. Verder lopen de patrijzen rond, die normaal op graslanden en akkers broeden. Door de vele insecten jagen zwaluwen graag boven de dijk. De oude dijk is dus echt een natuurgebied geworden.

Kijk zaterdag 23 september 2023 naar de uitzending over de Hondsbossche Zeewering om 19.15 uur op NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

hondsbossche zeewering, duinen, dijk, insecten, vlinders, maaien, maaibeheer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

wouter45
wouter4522 sep. 2023 - 11:46

Je zou ook kunnen besluiten helemaal niet meer te maaien en de natuur zijn gang te laten gaan.