Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdamse basisscholen volgen nu een Expeditie 10 les

  •    •  
25-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1203 keer bekeken
  •  

De koolmees, regenworm en de kauw: allemaal dieren die op ons Expeditie 10 lijstje staan. Expeditie 10 is een initiatief van Vroege Vogels waarbij het idee is dat basisschoolkinderen door heel het land 10 soorten dieren leren te herkennen. Stichting Ecokids, die natuurlessen op basisscholen in Amsterdam verzorgt, biedt daarom nu speciale Expeditie 10 lessen aan. Wij lopen een ochtend mee.

Groen in de buurt

"Ik hoorde op de radio van jullie actie en bedacht meteen dat het leuk zou zijn voor een les. Ook in een stad als Amsterdam kun je de meeste van deze soorten wel rond school vinden." legt Sylvia Borg, docent en coördinator van Ecokids uit. Ecokids is een Stichting in Amsterdam die op kosten van de gemeente Amsterdam natuurlessen op basisscholen verzorgt.

Ze bezoeken de klas, nemen de kinderen anderhalf uur mee naar buiten en brengen ze weer terug naar de les. "Zo heeft de juf er geen omkijken naar, en de meeste kinderen vinden het heel leuk om naar buiten te gaan." zegt Borg.

IMG_1895

Sylvia Borg van Stichting Ecokids

© Pleun Aarts

Koolmees en wolf

"Gaan we ook een wolf zien?" vraagt een van de kinderen bij het betreden van natuurtuin de Wiedijk, vlakbij de school. Een ander kind herkent het sneeuwklokje en de bonte specht die door het park roffelt. De afvinkkaarten van de kinderen worden driftig ingevuld, en aangevuld met soorten die niet bij de 10 zitten.

Een mol graaft tunnels, en een koolmees heeft een stropdas. Bij de vraag of de kinderen iets hebben geleerd zeggen ze volmondig ja, "binnen leren we rekenen en taal, maar buiten leren we over de natuur." zegt Ines terwijl ze een bakje met wormen omhoog houdt. "ik denk dat deze twee wormen familie zijn. Kunnen ze ook bijten?"

IMG_1891

Meedoen

De lessen zijn gratis voor scholen in Amsterdam en Weesp, kijk voor meer informatie op de site van Ecokids. Zij zijn ook bereikbaar voor vragen van scholen buiten Amsterdam die zo'n les zouden willen reserveren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.