Waarom is Expeditie 10 bedacht?

Liefde voor natuur kan niet vroeg genoeg beginnen. Daarom start Vroege Vogels de campagne Expeditie 10. Het doel: zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs kennis laten maken met dieren en planten die bij dicht in de buurt leven. Want hoe meer je weet van natuur, hoe groter de kans dat je er om geeft en deze wil beschermen!

Feest!

Vroege Vogels is het natuurprogramma van Nederland en bestaat dit jaar 45 jaar. Bijna een halve eeuw natuur en milieu op radio, tv en online! Dit feestje staat helemaal in het teken van 10 soorten die ieder kind in z’n eigen buurt zou kunnen vinden. Elke soort presenteert zichzelf in een animatiefilmpje. Leuk voor thuis, maar ook handig in de klas.

Zoektocht

De zoektocht naar deze tien soorten begon in juni, precies op de dag dat Vroege Vogels 45 jaar bestond. In de uitzending deden we de oproep om suggesties in te sturen voor deze lijst. Welk dier, welke plant of paddenstoel mag absoluut niet ontbreken? Meer dan 500 mensen stuurden hun suggesties in! Het was moeilijk kiezen, maar het is gelukt en ‘Expeditie 10’ staat online.

In een feestelijk uitzending vanuit museum Naturalis in Leiden presenteren we de 10 soorten op deze lijst: koolmees, klein koolwitje, zomereik, gewone pad, mol, kauw, grote brandnetel, gewone regenworm, akkerhommel en vliegenzwam. Mooie soorten die allemaal een eigen verhaal vertellen.

Wil je ons laten weten wat je van dit project vindt of heb je een idee? Mail ons dan via de Contact pagina