Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Afvalberg Tata Steel ongemoeid door provincie

12 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
tatasteel.jpg

© Rolklaver

De provincie Noord-Holland heeft jarenlang toegestaan dat Tata Steel zonder vergunning een opslag met restafval uit de staalfabriek heeft aangehouden. Het is volgens de Volkskrant de tweede keer in korte tijd dat aan het licht komt dat de provincie in gebreke blijft bij het toezicht op het IJmuidense bedrijf.
De enorme berg met restafval, het zogenoemde oxykalkslik, ligt pal aan een weg die van Wijk aan Zee naar de kust loopt. De bewoners van Wijk aan Zee maken zich er zorgen over. Zij vrezen schade voor het milieu en gezondheidsrisico's voor de bevolking. De berg bevat 1,2 miljoen ton afval: resten zware metalen en kalk. De opslag is ontstaan tussen 1975 en 1985. Sinds 1996 geldt een landelijk stortverbod voor oxykalkslik.

Waarschuwing voor Tata Steel

In 2007 nam de provincie in de vergunning voor Tata op dat de berg binnen drie jaar opgeruimd moest zijn. Tata Steel kreeg in 2010 een waarschuwing, maar vervolgens gebeurde er vier jaar niets. In maart 2014 kreeg het bedrijf plotseling van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te horen dat het afval gewoon kon blijven liggen.
Volgens PvdA-gedupteerde Adnan Tekin, net verkozen tot Groenste Politicus van Nederland, gebeurde er vier jaar niks omdat er veel overleg plaats vond met het staalbedrijf. De gesprekken gingen over de verwerkingsmogelijkheden voor oxykalkslik. “We hebben Tata die tijd gegund omdat er geen risico’s voor de leefomgeving waren” aldus Tekin in de Volkskrant. De kwestie bleek in 2014 onder een andere wet te vallen. Hierom heeft de provincie de vergunning uit 2007 verworpen. Tekin geeft aan dat het niet meteen duidelijk is welke regelgeving van toepassing is omdat dit soort situaties niet vaak voorkomen. De dorpsraad van Wijk aan Zee wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gevaren voor de volksgezondheid.
Bron: ANP en Volkskrant

Meer over:

tata steel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar