Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Adnan Tekin verkozen tot Groenste Politicus 2018

10 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
ADNAN TEKIN, groenste politicus 2018

© ADNAN TEKIN, groenste politicus 2018. Foto: natuurmonumenten

Dit maakte Natuurmonumenten zojuist bekend bij het radioprogramma Vroege Vogels. De jury roemde de PvdA-gedeputeerde van Noord-Holland om zijn politieke behendigheid en zijn onverwachte, maar inspirerende en volhardende inzet voor natuur en landschap. Hoewel relatief nieuw in de groene politiek, boekte Tekin het afgelopen jaar successen voor o.a. de bescherming van stiltegebieden en landschapselementen, de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland en biodiversiteitsherstel in Noord-Holland.

Groene belofte voor de toekomst

Als echte ‘stadsjongen’ kreeg Tekin twee jaar geleden de portefeuille natuur in zijn schoot geworpen en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een ware bondgenoot van natuur en landschap. De jury is onder de indruk van Tekin’s politieke talent en ziet hem dan ook als een groene belofte voor de toekomst. “Adnan Tekin laat zien dat je geen groene achtergrond hoeft te hebben om een groen hart te ontwikkelen”, verklaart Marc van den Tweel, juryvoorzitter en directeur Natuurmonumenten. “We hopen dat de groene zetel hem zal inspireren om groene belangen altijd mee te laten wegen, ook op de lastige dossiers.”

Natuur heeft provinciale bondgenoten nodig

Ook de andere twee finalisten, Statenleden Hagar Roijackers van GroenLinks Brabant en Annemieke Wissink-Berkers van de PvdA Overijssel, werden geprezen om hun onvermoeibare en succesvolle inzet voor natuur en landschap in de provincie. Van den Tweel: “De natuur heeft provinciale bondgenoten als Hagar Roijackers, Annemieke Wissink-Berker en Adnan Tekin keihard nodig. Veel mensen realiseren zich niet dat de provincies tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de bescherming van natuur en landschap. Daarom hebben we er ditmaal, aan de vooravond van de Provinciale Staten verkiezingen, voor gekozen om de verkiezing van de Groenste Politicus specifiek te richten op de provincies.”

Levendig debat

Natuurmonumenten organiseerde de Groenste Politicus verkiezing dit jaar voor de elfde keer. Marc van den Tweel: “Een bijzonder jaar. De verkiezingen lieten zien dat provinciale politiek leeft bij mensen. De betrokkenheid was groot: op sociale media was er een levendig debat tussen voor- en tegenstanders van de genomineerde politici. Als jury hebben we daar met genoegen naar gekeken. Het laat zien hoe groot de betrokkenheid van mensen is bij natuur en landschap. Mensen willen zien dat groen leiderschap beloond wordt. We hopen natuurlijk dat de kiezers dit bij de Provinciale Staten verkiezingen ook weer laten zien.”

Verkiezing

De groene stembus was vorige maand gedurende twee weken geopend. Het publiek had de keuze uit tien genomineerden, stuk voor stuk provinciale politici die zich het afgelopen jaar met hart en ziel hebben ingezet voor natuur en landschap. Daarna was de vakjury aan zet, bestaande uit Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuur column in Trouw). De Groenste Politicus 2018 werd bekend gemaakt tijdens de live-uitzending van BNNVARA’s Vroege Vogels op zondag 10 maart (tussen 7 en 10 uur op NPO Radio1).
Bron: Natuurmonumenten
Kijk de bekendmaking terug:
Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.