Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afrikaanse olifanten kiezen kortste pad richting favoriete voedsel

theme-icon
Natuur
  •    •  
16-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
Sagallamaleelephant-Ewan-Brennan_SavetheElephants

Mannelijke Afrikaanse olifant in Sagalla

© Fotograaf Ewan Brennan - Save the Elephants

Terwijl de conflicten tussen mens en olifant in heel Afrika blijft toenemen, zoeken onderzoekers naar nieuwe manieren om wilde Afrikaanse olifanten in de gaten te houden. Voor onderzoek zijn satellietbeelden van de voetafdrukken van wilde Afrikaanse olifanten geanalyseerd. Die beelden laten voor het eerst duidelijk en zeer gedetailleerd zien dat de olifanten paden kiezen die rechtstreeks naar hun favoriete voedsel leiden. 

Welk pad kiest de olifant?

Olifanten nemen weloverwogen beslissingen over welke paden ze moeten inslaan, puur op basis van hun favoriete eten. De bevindingen, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Remote Sensing, kunnen van belang zijn om natuurbeschermers te helpen bij het voorspellen van mogelijke conflicten tussen de mensen en olifanten.

De resultaten geven inzicht in hoe olifanten toegang krijgen tot hun favoriete vegetatie. Natuurbeschermers kunnen zich dan richten op potentiële conflicthaarden buiten beschermde gebieden, maar ook door de plantendiversiteit in parken en bufferzones beter beschermen. Het in kaart brengen van de locatie en samenstelling van specifieke vegetatiesoorten binnen plantengemeenschappen helpt wetenschappers om beter te begrijpen hoe de mens en het verwijdering van vegetatie olifantenbewegingen beïnvloeden.

Voetafdrukken van olifanten

Voetafdrukken van olifanten

© Emmanuel Mwambingu - Save the Elephants

Vraag uit de gemeenschap

Save the Elephants, de Universiteit van Oxford en de Sagalla-gemeenschap werken sinds 2009 samen, te beginnen met een project om te onderzoeken hoe omheiningen van bijenkorven kunnen worden gebruikt om conflicten met olifanten te verminderen. Het project kwam tot stand toen de Sagalla-gemeenschap de onderzoekers vroeg om hen te helpen beter te begrijpen waarom en waar olifanten foerageerden in de bufferzone van vegetatie tussen de huizen en de grens van het park.

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

afrikaanse olifanten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.