Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal schadelijke pesticiden op Europees fruit stijgt

  •  
27-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
727 keer bekeken
  •  
groente  en fruit

© Groente en fruit - Bron Pixabay

De hoeveelheid schadelijke pesticiden op Europees fruit is het afgelopen decennium met meer dan de helft gestegen staat. Dat blijkt uit onderzoek van Pesticide Action Network (PAN) Europe. Volgens PAN Europe laat dit onderzoek zien dat er steeds meer gif gespoten wordt.

PAN Europe onderzocht tussen 2011 en 2019 bijna 100.000 monsters van verschillende groente- en fruitsoorten en concludeert dat de hoeveelheid aangetroffen schadelijke pesticiden op fruit met 53 procent is gestegen. Bij sommige fruitsoorten zoals bij kersen, kiwi’s en appels is de toename nog veel hoger.

Bij de kiwi werd bijvoorbeeld in 2011 in 4 procent van de monsters schadelijke pesticiden aangetroffen, en in 2019 was dat bij 32 procent van de monsters. Dat is een stijging van 397 procent. Bij kersen ging het om 152 procent en bij appels 117 procent. In Nederland werd in 2019 op 20 procent van de appels giftige pesticiden aangetroffen. Dat is het hoogste aantal in de EU.  

'Kandidaat voor vervanging'

In het onderzoek is gekeken naar 56 pesticiden die door de EFSA - de Europese voedselwaakhond - zijn aangemerkt als ‘kandidaat voor vervanging’. Deze stoffen moeten van de Europese Commissie worden vervangen zodra er een alternatief is, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, langzaam afbreken in het milieu of zich kunnen opstapelen in het lichaam.

Zembla doet sinds 2011 onderzoek naar bestrijdingsmiddelen en naar o.a. de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan het gebruik ervan.

Bron: Zembla

Meer over:

pesticide, fruit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.