Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

5.000 kilo afval per jaar op het strand Kwade Hoek

  •    •  
12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
718 keer bekeken
  •  

De dynamische Kwade Hoek staat niet alleen bekend om de groeiende kustlijn, het is ook een beruchte plek waar veel afval aanspoelt. Dit komt omdat er op dit punt allerlei factoren samenkomen. Afval vanuit het Haringvliet, de verlenging van de Maasvlakte; veranderingen in stroming en kustlijn; containerschepen die voor de deur liggen en er wordt 300 dagen per jaar gebaggerd om de haven van Rotterdam vrij te houden. Hierdoor spoelt er niet alleen nieuw afval aan, ook worden er regelmatig dingen uit bijvoorbeeld de jaren 80 gevonden.

Schoonmaakactie

Afvalaanspoelsel is al lang een probleem in dit gebied, maar vier jaar geleden lag er bizar veel op het strand. Er kwam toen een grote schoonmaakactie. En dat bleef niet bij één keer, de actie bleef een terugkerend iets. Er waren veel losse initiatieven vanuit buurtbewoners en beheerders en tegenwoordig zijn die allemaal verbonden in een werkgroep die één keer per maand eropuit trekt. Er staan ook juttersbakken waar de vrijwilligers, maar ook wandelaars, verzameld afval kwijt kunnen. Jaarlijks verzamelen ze zo’n 5.000 kilo afval op de Kwade Hoek. Op de bakken staat de leus: ‘Doe Mee, Verlos de Zee!’, een initiatief van Matthijs Liefaart.

Herkomst afval

Ondertussen is er ook een onderzoek gedaan naar de herkomst van het afval. Het strand is opgedeeld in vlakken en al het afval wordt geordend op soort en op tijdstip van verzamelen. Het onderzoek is onderdeel van een grotere studie naar het achterhalen van de bronnen, herkomst en oorzaken van zwerfafval in rivieren van Wageningen Economic Research in opdracht van Rijkswaterstaat.

Kijk zaterdag 13 mei 2023 naar de uitzending over de Duinen van Goeree om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.