Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Yearly Departed: goed geprobeerd maar onevenwichtig

  •  
30-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Yearly Departed
Een groep comédiennes neemt afscheid van 2020 en al zijn akeligheden.
De premisse van Yearly Departed is simpel: een groep comédiennes neemt tijdens een rouwdienst in een uitvaartcentrum afscheid van 2020 en al zijn akeligheden. Of zoals gastvrouw Phoebe Robinson van achter het spreekgestoelte reciteert: ‘Samen gaan we dit klotejaar ten ruste leggen.’ Tiffany Haddish neemt het voortouw, ze neemt afscheid van casual seks. Emotioneel vertelt ze hoe geshockt, volkomen verwoest en geil ze is, nu spontaan vrijen uit den boze is. Gelukkig is er nog masturbatie via FaceTime, besluit ze. Waarop Natasha Rothwell uit de doeken doet waarom ze blij is dat heroïsche televisiesmerissen zijn gecanceld.
Want de politieagenten op televisie lijken geenszins op de politieagenten die afgelopen voorjaar in Portland schoten op een groep moeders. En als je bevriend wilt raken met een agent, dan moet je een jonge witte man zijn met een vuurwapen. Rachel Brosnahan zegt hierop de broek vaarwel, die nauwelijks nut heeft als je toch de hele dag thuiszit. Waarop ook rijke Instagram influencers en het niet meer verlangen naar het krijgen van meer kinderen de revue passeren. Sarah Silverman is als laatste aan het woord, met een vurig betoog waarom we ook Make America Great Again in 2021 niet meer zullen zien. Christina Aguilera mag vervolgens 2020 muzikaal uitleiden.
Yearly Departed
Yearly Departed valt in de categorie: goed geprobeerd. Het concept is sowieso een stuk gedurfder dan Charlie Brookers Death to 2020. En het format voelt ook louterend aan: Ja! Laten we alsjeblieft afscheid nemen van al die stomme dingen. Maar het lijkt er evenwel erg op dat de Amazon-special zodanig ‘scripted’ is dat bijvoorbeeld Tiffany Haddish niet zo vuig en scherpzinnig kan zijn als ze is tijdens haar eigen stand-up shows. Yearly Departed is in die zin ietsjes té keurig, te berekenend. En bijvoorbeeld het stukje van Brosnahan is simpelweg niet grappig (ze trekt demonstratief haar broek uit en staat in haar blote geblurde kont voor de zaal).
Yearly Departed
Bovendien bevatten de speeches waarheden die al lang en breed zijn besproken het afgelopen jaar. Ja, we zijn blij dat Trump weg is. Het zijn open deuren die en masse worden ingetrapt. Alsof de show zelf niet kan wachten tot het volgende jaar begint.
Yearly Departed, vanaf 30 december 2020 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief