Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wild Wild Punjab: niet grappig én vrouwonvriendelijk

  •  
10-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
WildPunjab

Vier vrienden gaan op een roadtrip om een huwelijk te crashen in stompzinnige Indiase komediefilm.

Wild Wild Punjab leunt op een ontzettend stompzinnige premisse: als minkukel Rajesh Khanna (Varun Sharma) erachter komt dat zijn vriendin Vaishali vreemdgaat, besluit hij met drie van zijn vrienden haar aanstaande bruiloft te crashen. Daar wil hij aan haar opbiechten dat hij over haar heen is. Who cares, zou je zeggen. En wat een wanhoopsdaad. Niettemin zegt alleen al Khanna’s intentie iets over hoe deze Indiase roadmovie vrouwen ziet: als domme, begeerlijke, doortrapte objecten. Khanna’s boezemvrienden zijn net zo erg. Arore (Sunny Singh) wil een casanova zijn en Jainu (Jassie Gill) aast op een vrouw die hem een grote bruidsschat zal schenken.

De film oogt alsof men met een reeks aan glitterkanonnen op de mise-en-scène heeft geschoten. Wild Wild Punjab is bijzonder kleurrijk, in zekere zin vergelijkbaar, om maar een voorbeeld te noemen, met Eric André’s Bad Trip (2021). Een andere vergelijking ligt nog meer voor de hand: The Hangover (2009). Die formule, van een groep onuitstaanbare venten op een reis waarbij alles in de soep loopt, is in India ook erg populair en al vaker beter gedaan. In Wild Wild Punjab ontbreekt het aan de ironie die dit type film zo vermakelijk maakt. Bad Trip en The Hangover zijn gemaakt met een knipoog; naar de kijker en naar het genre.

Het verschil tussen Varun Sharma’s acteerwerk en dat van bijvoorbeeld een Ed Helms (in The Hangover) is kraakhelder: Sharma acteert een minkukel te zijn, bij Helms zie je dat hij een minkukel acteert, maar dat achter die minkukel de komiek schuilt die een soort van intieme, ondeugende band met de kijker wil scheppen. Kortom: Wild Wild Punjab is én niet grappig, én bijzonder vrouwonvriendelijk.

Wild Wild Punjab, vanaf woensdag 10 juli 2024 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief