© Discovery+
Documentairemaker Kim Duke voegt met dit drieluik weinig toe aan de vele films die er al zijn over dit onderwerp.
Wie vermoordde hiphopsterren Biggie Smalls en Tupac Shakur? Dat is een vraag die al in een keur aan documentaires is onderzocht. Zo maakte de Britse documentairemaker Nick Broomfield in 2002 Biggie & Tupac. In 2021 boog hij zich weer over het onderwerp, met Last Man Standing: Suge Knight and the Murders of Biggie & Tupac. Wie op het internet zoekt vindt daarnaast talloze andere documentaires, televisiereportages en zelfs fictiefilms over de twee artiesten die eerst met elkaar bevriend waren, waarna ze een venijnige ruzie met elkaar kregen. Kortom: wat voegt Who Killed Biggie and Tupac? toe aan dit discours? Weinig.
In de eerste aflevering wordt weer het intussen uitgewoonde riedeltje herhaald. Biggie was van Bad Boy Records; Tupac tekende bij Death Row. Bad Boy vertegenwoordigde de Amerikaanse oostkust; Death Row de westkust. Gangsters worden erbij gehaald. Beelden van toen zijn nog eens opgepoetst. En er is nieuwe informatie. Althans: er zouden corrupte agenten betrokken zijn geweest bij de moord op Tupac. Dat werd in Broomfields film uit 2021 overigens ook al geïnsinueerd. In die film wordt ook een andere suggestie gewekt: intimi van de twee vermoorde muzikanten zouden precies weten wie de dader is.
Op zich niet zo vreemd. In Who Killed Biggie and Tupac? wordt een fragment met Suge Knight getoond waarin hem wordt gevraagd of hij de politie zou inlichten als hij zou weten wie Tupac heeft vermoord. Knight antwoordt resoluut: ‘Nee.’ In die zin geeft Duke met het tonen van deze video aan het begin van zijn reeks al aan dat ze toch geen antwoord krijgt op de vraag die ze met de titel stelt. Duke’s project is vooral een hervertelling; een excuus om weer eens in die hiphopvetes uit de jaren 90 te duiken.
Who Killed Biggie and Tupac?, vanaf woensdag 13 september 2023 bij HBO Max
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief