Een vroege en onevenwichtige Shakespeare-verfilming van Baz Luhrmann, de man achter The Get Down.
'These violent delights have violent ends', waarschuwt de priester Romeo en Julia als de prille, jonge geliefden elkaar halsoverkop huwen na een romance van één avond. Vierhonderdvijfentwintig jaar vóór Westworld - in die serie is het citaat cruciaal voor het doen ontwaken van zelfbewustzijn bij de robots - schreef William Shakespeare deze algemeen toepasbare waarschuwing aan alle onbesuisde mensen: heftige verrukkingen leiden tot heftige ontknopingen.
Het heftige einde van één van Shakespeares bekendste toneelstukken mag bekend worden verondersteld: beide liefjes gaan op het eind hartstikke dood door een in de literatuur vaker gebruikt misverstand over het al dan niet dood zijn van één der geliefden. Dit na een gewelddadige oorlog tussen hun beider families, allemaal ontketend door hun heftige en onbezonnen liefde. Romeo en Julia is een prachtig verhaal in prachtige taal, maar in de oorspronkelijke uitvoering ongeschikt voor de MTV-generatie, dacht regisseur Baz Luhrmann (Moulin Rouge!, The Get Down ) aan het begin van zijn carrière in 1996. Dus vermengde hij de twee: de oorspronkelijke tekst van William Shakespeare, maar dan verplaatst door de tijd naar een setting van een door bende-oorlogen en klassenverschillen beheerste moderne wereld.
Met de jonge Leonardo DiCaprio (nét voor zijn definitieve doorbraak in Titanic) als Romeo en de zeventienjarige actrice Claire Danes (láng voor haar briljante hoofdrol in Homeland ) als Julia. Het leuke is: de tekst van Shakespeare blijft recht overeind en Claire Danes is betoverend goed; ze speelt iedereen moeiteloos van het scherm als de verliefde Julia. Het jammere is: veel van de andere acteurs zijn waardeloos en het gedoe met pistolen, snelle auto's, exuberante decors en de wilde, hippe cameravoering zijn een groot deel van de tijd nogal bespottelijk. Maar sommige scènes werken prima, zoals deze (let op de jonge Paul Rudd in ideale-schoonzoon-modus als de gedoodverfde echtgenoot van Julia):
Behalve voor de vertolkingen van Julia (Romeo doet zijn best, maar dat is vaak niet genoeg) en de priester die de waarschuwing uitspreekt - gespeeld door de immer geweldige toneelacteur Pete Postlethwaite (The Usual Suspects), als enige lid van de cast daadwerkelijk verbonden aan The Royal Shakespeare Company en dat is te merken ook - moet je Romeo + Juliet vooral zien als je zin hebt in een vermakelijk curiosum. West Side Story (1961) is een betere filmversie van het stuk en staat eveneens op Netflix.
Romeo + Juliet is te streamen op Netflix en op YouTube, iTunes, Google Play en Pathé Thuis