De Tour de ‘France’ start dit jaar in Denemarken. Bij zo’n buitenlandse Grand Départ komt veel kijken en Tourdirecteur Christian Prudhomme beslist.
Het is drie weken voor de start van de Tour de France als Alex Pedersen in zijn auto over het grote Deense schiereiland Jutland rijdt, om het parcours van de derde etappe, van Vejle naar Sonderborg, nog eens goed te verkennen. Het duurt niet lang meer of zijn droom, een Grand Départ in Denemarken, wordt werkelijkheid. 'Het is alsof je een groot feest organiseert', zegt hij. 'Als het dichterbij komt, wil je gewoon dat het zo snel mogelijk begint.'
Tien jaar lang werkte Pedersen, als renner wereldkampioen bij de amateurs in 1994, om de Tour naar zijn vaderland te halen. Het begon ooit simpel, met de liefde voor het wielrennen. Die deelde hij met een vriend, Joachim Andersen. Minder getalenteerd, maar even gepassioneerd. Peder-sen had na zijn wielercarrière de Deense Jack & Jones-ploeg (later CSC en Tinkoff) opgericht en was directeur van een mediabedrijf geworden. Andersen was boek-houder. Beiden groeiden op in Herring, de geboorteplaats van Tourwinnaar Bjarne Riis.
In 2012 hadden de twee vrienden de start van de Giro d'Italia naar Herning weten te halen. Het smaakte naar meer. Naar groter. Naar de Tour de France. Niet veel later begon het lobbyen. De twee legden contact met Chris- tian Prudhomme, Tourdirecteur namens de ASO (Amaury Sport Organisation), de Franse organisatie achter La Grande Boucle. Hun voorstel: een Tourstart in Herning.
Prudhomme had andere plannen. Het wereldkampioenschap op de weg in Kopenhagen van 2011 had indruk op hem gemaakt. Bij de tijdrit langs het gemeentehuis had hij zich verwonderd over de infrastructuur van de stad, en de rol die de fiets daarin speelde. Vergeet Herning, vertelde hij Pedersen en Andersen. Mocht het van een Grand Départ in Denemarken komen, dan zou die plaatsvinden in Kopenhagen. Het was aan de twee wielervrienden om het te realiseren.
Het aantrekken van de Tour- start is een project van de lange adem. Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing, weet er alles van. Sinds 2007 is hij betrokken bij lobbywerk voor grote wieler- ronden in de Domstad, voorheen onder meer namens de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Het laatste succes: de start van de Ronde van Spanje, later deze zomer. Jansen, met trots: ‘Utrecht is dan de enige stad ter wereld die door de drie grote wielerronden is aangedaan.’
In 2015 startte de Tour in Utrecht, een jaar later eindigde de Giro d’Italia in de stad. Jansen leerde de verschillen tussen de organisaties kennen. ‘Als ze bij de Giro de mogelijkheid hadden om op de maan te starten, zouden ze het doen’, zegt hij. ‘Dat zijn de Italianen. Die denken in spektakel.’ De Ronde van Frankrijk en de Vuelta zijn beiden in handen van de ASO. ‘De Fransen werken veel strakker en professioneler, in marketingopzicht bijna zoals Amerikanen het doen. Stick to the plan. Aan alles wordt gedacht.’ Het idee van een Grand Départ in Utrecht ontstond kort na de eeuwwisseling bij journalist Jeroen Wielaert, die had gezien hoe de start van de Giro d’Italia in Groningen een daverend succes werd. Toen Jansen in 2007 instapte, waren de plannen inmiddels concreet. De Tourstart van 2010 waarop werd gemikt ging naar Rotterdam, maar in 2015 was het raak.
Lees verder in VARAgids 27/28 vanaf bladzijde 32.
Meer over:
artikelenOntvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief