Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Valley of the Dead: onpretentieus en aangenaam grotesk

  •  
11-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Valley of the Dead
Een legerkapitein gaat op een gevaarlijke missie in aardige en vermakelijke Spaanse genrefilm met zombies en nazi’s.
Zombies, nazi’s en een legerkapitein met een missie. Valley of the Dead ( Malnazidos ), gebaseerd op het boek Noche de Difuntos del 38 (2012) van Manuel Martin, is een heerlijk allegaartje: Indiana Jones meets Night of the Living Dead (1968), met een vleugje Sorcerer (1977). Het verhaal speelt zich af in 1938 aan het einde van de Spaanse Burgeroorlog. Kapitein Jan (Miki Esparbé) vecht tijdens de oorlog voor de nationalisten (die destijds onder meer gesteund werden door nazi-Duitsland) tegen de republikeinen. Maar veel heeft hij er nog niet van gebakken, vindt ook zijn oom die een generaal is.
Valley of the Dead
Aan het begin van de film wordt Jan door zijn oom gered, als militairen de kapitein proberen te fusilleren omdat hij waarschijnlijk weer iets stompzinnigs heeft gedaan. Gelukkig krijgt hij een laatste kans: hij moet op een geheime missie door een geheimzinnig niemandsland. Samen met een jonge chauffeur rijdt Jan af op wat zich laat omschrijven als een geestige ramp: dorpelingen zijn namelijk getransformeerd tot bloeddorstige zombies, al te zien in de openingsscène, waarin een kille nazi-officier een bloedbad aanricht.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Valley of the Dead
Het is aan de hoofdpersoon om zich hier vervolgens doorheen te vechten. Valley of the Dead draait in die zin meer om de reis dan om de eindbestemming en is een aardige hommage aan de B-film. Scenaristen Jaime Marques en Cristian Conti schromen daarnaast niet om hun flauwe humor te etaleren: ja, een soldaat zonder armen en benen blijkt een levensgevaarlijke zombie. De film laat zich dan ook omschrijven als onpretentieus en aangenaam grotesk.
Valley of the Dead, vanaf 11 juli 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief