In Ugly Delicious onderzoekt chef-kok David Chang culturele kwesties via comfort food.
De rebelse Koreaans-Amerikaanse chef-kok David Chang , oprichter van Momofuku - een brede culinaire onderneming met achttien restaurants over de hele wereld – reist in de achtdelige documentaireserie Ugly Delicious de wereld over op zoek naar de beste gerechten. Het resultaat? Ugly Delicious is een mondwaterende culinaire ontdekkingstocht.
In het genre zijn de meeste shows gericht op authentieke gerechten of willen de meest exclusieve keuken benadrukken – zie bijvoorbeeld Anthony Bourdains No Reservations of de Netflix-serie Chef’s Table. Het gaat bij Chang niet om de meest fraaie gerechten. De chef ziet eten als een smakelijk middel om historische en sociale kwesties te onderzoeken.
Chang ontmoet tijdens zijn zoektocht een wisselende cast bestaande uit foodies en beroemdheden – met onder anderen presentator Jimmy Kimmel , Walking Dead -acteur Steven Yeun en mede sterrenchefs zoals Wolfgang Puck en Massimo Bottura - en duikt dieper in de verhalen van verscheidene gasten die heerlijke gerechten klaarmaken. De serie verkent onder meer Napolitaanse pizza in Tokio, gefrituurde kip uit het Amerikaanse diepe zuiden, Vietnamese Cajun-gerechten in Texas en taco’s in Los Angeles.
In de eerste aflevering ‘Pizza’ behandelt de serie het concept van authenticiteit en of dat de kwaliteit van bepaalde gerechten inherent beter maakt. Chang reist af naar Napels en vergelijkt de strikte Italiaanse richtlijnen voor een echte Napolitaanse pizza met gerechten uit het populaire Italiaanse restaurant Lucali in Brooklyn.
Het wordt tevens duidelijk dat de chef niet bang is om mensen uit hun comfortzones te halen. Chang geeft aan dat hij Domino’s Pizza lekker vindt - en weet zelfs Lucali-eigenaar Mark Iacono over te halen om een slice Domino’s Pizza te eten. Chang zegt – over de mogelijke controversiële uitspraak - “Ik zie authenticiteit als een totalitaire staat. Het is iets waarvan ik denk dat het overgewaardeerd is, maar in werkelijkheid is het niet voldoende onder de loep genomen.” De chef stipt zo (subtiel, maar vaak ook niet) het klassisme binnen de industrie aan.
De serie is toegankelijk voor niet-ingewijden en voor kijkers die culinaire bagage hebben. Chang’s egalitaire aanpak van de keuken is verfrissend. Hij stelt de wereld open door de gedeelde ervaring van eten, maar richt zich meer op de gerechten die mensen onthouden: het 'troosteten' waarmee je bent opgegroeid.
De Oscarwinnende documentairemaker Morgan Neville (Twenty Feet From Stardom) gebruikt een multidisciplinaire benadering bij het vertellen van Changs verhalen. Elke (volgepakte) aflevering bevat verschillende stijlen, waaronder talking heads, illustraties en animaties. Het is een flexibele aanpak die zorgt voor een informatieve, humoristische en onderhoudende kijkervaring.