Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Turn of the Tide S01E01: overleven op de Azoren

  •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
624 keer bekeken
  •  
TurnOfTheTide

© Paolo Goulart / Netflix

Wanneer een lading cocaïne aanspoelt op een eiland lijkt het tij gekeerd voor twintiger Eduardo en zijn vrienden. 

Het leven op de eilandengroep de Azoren is zwaar en voor twintigers zoals Eduardo (José Conessa) zijn er kennelijk maar twee opties: naar de Verenigde Staten verkassen óf onderdeel worden van het criminele circuit. Gedurende de eerste helft van de pilotaflevering van Turn of the Tide (Rabo de Peixe), een misdaaddrama dat zich afspeelt in juli 2001, wordt die gedachte meermaals benadrukt. Eduardo’s visum-aanvraag naar Amerika is afgewezen. De oogoperatie van zijn vader gaat niet door. Eduardo’s vriendin Sílvia (Helena Caldeira) slijt haar dagen in een videotheek en hoopt als model of deelnemer aan missverkiezingen haar godvergeten geboorteplek te kunnen ontvluchten.

Totdat, want Turn of the Tide draait om een tótdat, een fikse lading cocaïne aanspoelt op een strand aan het eiland São Miguel. Eerder in de aflevering is al te zien dat de drugs afkomstig is van een zeilschip waar twee maffioso de bemanning vormden voordat er in een storm iets misging. Wanneer de pakketjes eenmaal in de branding liggen, staan de eilandbewoners te popelen om een snuifje te wagen. In een montage is te zien hoe iedereen meeprofiteert. Het tij is gekeerd. Hoewel de titel waarschijnlijk eerder een verwijzing is naar het feit dat Eduardo, zodra hij zich mengt in de cocaïnevondst, zelf ook in de problemen zal komen.

rabodepeixe_s01_ep4_080622_PauloGoulart_PG_07817

© Paolo Goulart / Netflix

Zo’n serie is Turn of the Tide: hoewel het leven voor de hoofdpersoon al een beproeving is, moet het eerst nog verder bergafwaarts gaan voordat het weer beter wordt. De Portugese serie ligt in die zin in het verlengde van Zuid-Europese (Netflix-)series als Sky Rojoen Hierro. Het resultaat is rauw, maar ook melodramatisch en een tikkeltje voorspelbaar.

Turn of the Tide, vanaf vrijdag 26 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief