Scenarist Nic Pizzolatto keert terug naar waar zijn talent ligt: het Amerikaanse platteland.
Foto credits: HBO
Met het derde seizoen van True Detective keert scenarist Nic Pizzolatto, na een artistiek minder succesvol tweede deel gefilmd in onder meer Los Angeles, terug naar waar zijn talent ligt: het Amerikaanse platteland, waar ook het eerste seizoen zich afspeelde. Ditmaal niet in Louisiana, maar in Arkansas gesitueerd, in een gemeenschap nabij het Ozarkgebergte. Detectives Wayne Hays (Oscarwinnaar Mahershala Ali) en Roland West (Stephen Dorff) worden op een avond in 1980 gestuurd naar een adres waar de man des huizes zijn twee kinderen, een jongen en een meisje, als vermist heeft opgegeven.
Hays, een spoorzoeker en Vietnamveteraan, vindt dagen later het stoffelijk overschot van de jongen op een mystieke plek in de bossen, vergezeld door merkwaardige stropoppen. Zijn zusje is in geen velden of wegen te bekennen. De verdachte die wordt gearresteerd blijkt tien jaar later onschuldig te zijn; Hays blikt vanuit 2015 – Ali opgemaakt als grijsaard – terug op deze twee perioden, en op de zaak die zijn reputatie bezoedelde, terwijl zijn partner promotie maakte. Via interviews met een documentairemaker die zich heeft verdiept in de merkwaardige zaak, komt stukje bij beetje de waarheid boven.
Het is dezelfde verhaalstructuur, vol flashforwards en flashbacks, die ook het eerste seizoen kenmerkte. En het verhaal kent toevalligerwijs of niet gelijkenissen met de podcast In the Dark, over de 11-jarige Jacob Wetterling die in 1989 werd vermoord, een daad waarvoor de dader pas in 2017 werd veroordeeld. Ook daar zat de politie fout in haar onderzoek.
De terugkeer naar een intrigerend thema – in onbeduidende gehuchten gebeuren ook dingen die het daglicht niet kunnen verdragen – is, in ieder geval in de eerste vijf afleveringen, een goede zet voor fans van het eerste uur. De dialoog is uitstekend, en Dorff en Ali hebben beiden een typisch zuidelijk accent gecultiveerd (denk aan voormalig president Bill Clinton, afkomstig uit Arkansas). Ook heeft Pizzolatto de racistische bejegening van Hays op een overwegend witte plek zorgvuldig verwerkt in de plot. Waarmee True Detective inhaakt op de actualiteit; het sentiment van Trump-stemmers in wat door critici weleens gekscherend ‘fly-over land’ wordt genoemd – het grote, uitgestrekte gebied tussen New York en Los Angeles.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Wie echter iets uitzinnig innovatiefs verwacht, kan – op basis van de eerste vijf afleveringen - het derde seizoen van True Detective links laten liggen. Het lijkt erop dat kabelzender HBO op safe speelt door Pizzolatto iets te laten maken dat qua benadering lijkt op wat het publiek en de pers zo wisten te waarderen in het eerste seizoen, in 2014.
True Detective S03, vanaf 7 juli 2022 op Canvas en tevens in zijn geheel op HBO Max