De Marvel-film met de dit weekend overleden Chadwick Boseman is nu te zien op Disney+.
De stripboekverfilming Black Panther, met superheld / koning T’Challa (de dit weekend overleden Chadwick Boseman) en antagonist Erik Killmonger (Michael B. Jordan) was twee jaar geleden een ongekend bioscoopsucces. Waarmee regisseur Ryan Coogler bewees dat films met zwarte personages (lees meer over de geschiedenis van de zwarte superheld ), gemaakt door mensen van kleur, eenvoudig kunnen wedijveren met andere superheldenfilms.
Black Panther is gesitueerd in het gefictionaliseerde Wakanda, dat zich laat omschrijven als een idyllisch en hypergeavanceerd Afrikaans land. Hieronder de 10 meest opzienbarende momenten uit de film.
Let op: spoilers!
(10) De ontstaansgeschiedenis Via een schitterend geanimeerde openingsscène – nog voor de introductie van Black Panther – zien we hoe de verhaalwereld, het paradigma van Wakanda, ooit ontstond. Met vijf stammen, die de handen ineensloegen.
(9) De neushoorns zijn eigenlijk best wel schattig In de ene scène worden ze opgevoerd als aandoenlijke wezens. Dan spelen ze kolderieke, gepantserde tanks. En vervolgens zijn ze weer onschuldige herbivoren, getuige de scène waarin Okoye (Danai Gurira) strijdbaar blijft staan wanneer de kolos op haar afkomt, met een dikke, vettige lik in haar gezicht als resultaat.
(8) Spielbergesk Een scène speelt zich af in Oakland, in 1992. Niet ontoevallig de setting waar Cooglers speelfilmdebuut, het veelgeprezen Fruitvale Station (2014), filmde. We zien hoe basketballende jongetjes, onder wie de jongere variant van Killmonger, met verwondering kijken naar een futuristisch ruimteschip dat de hemel in verdwijnt.
(7) De metropolis achter (of onder) de weidse panorama’s ‘Dit gaat nooit vervelen’, aldus T’Challa, wanneer hij voor de zoveelste keer met een ruimteschip door de savanne heen duikt, door een soort onzichtbare muur, en arriveert in het hypermoderne Wakanda.
(6) De kroning van T’Challa Al die pracht een praal: de gewaden, de sieraden, de rijke kleuren en de wonderlijke setting. Aan de rand van een imposante waterval vindt de kroning van T’Challa plaats, nadat hij tijdens een ritueel gevecht de gigant M’Baku (Winston Duke) heeft bedwongen.
(5) Gevecht en achtervolging in Busan, Zuid-Korea Van een chique nachtclub belanden Nakia (Lupita Nyong’o), Okoye (Danai Gurira) en T’Challa in een zinderende achtervolging. Ze zitten engerd Ulysses Klaue (Andy Serkis) op de hielen, die onderwijl de ene na de andere flauwe opmerking uitspuwt. Hoewel T’Challa’s zusje Shuri (Letitia Wright) er ook wel wat van kan: zij is zonder twijfel het meest geestige personage in de film.
(4) Broedermoord à la Shakespeare Dan komen we erachter dat T’Challa’s vader, T’Chaka (John Kani), in 1992 verantwoordelijk was voor de moord op zijn oom, de vader van Erik Killmonger. De scène biedt Chadwick Boseman de kans om met verheven stem en plechtige blik zijn ongenoegen te uiten, zoals we dat kennen uit het befaamde werk van Shakespeare – Black Panther is tegelijk kostuumdrama en actiefilm.
(3) Killmonger steelt de troon Jordan speelt de bad guy met vastberaden blik. Dit is vooralsnog één van zijn beste rollen. Vooral als hij acte de présence geeft in Wakanda, en de troon zonder blikken of blozen komt opeisen. En hij daar ook nog eens in slaagt, met zijn imposante voorkomen; een torso vol littekens – voor elke moord een memento.
(2) Hoogtevrees is geen optie T’Challa en Killmonger die tijdens het eindgevecht eerst meters naar beneden vallen in de mijnschacht: het is een duizelingwekkend, en fijn in beeld gebracht moment. De twee krachtpatsers, omringd door fluorescente treinsporen, in de duisternis.
(1) De link met het heden Uiteindelijk sterft Killmonger liever, dan dat hij zich laat ketenen voor het leven. Hij maakt de vergelijking met zijn voorouders, de slaven, die liever stierven op zee, dan in gevangenschap. Via deze ontroerende sequentie koppelt Coogler het bronmateriaal van Black Panther aan het roerige heden: de rassenproblematiek en de ongelijkheid.