Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Vow S01E01-02: intrigerende true crime-reeks

  •  
21-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
The Vow
Opzienbarende getuigenissen over een New Yorkse sekte.
Foto credits: HBO
In oktober werd Keith Raniere, de sekteleider van NXIVM (Nexium), veroordeeld tot 120 jaar cel voor onder meer sekshandel, dwangarbeid en fraude. De door zijn talloze volgelingen geliefde ‘Vanguard’ (dit betekent zoiets als ‘voorhoede’) viel hiermee definitief van zijn sokkel. In The Vow tonen documentairemakers Jehane Noujaim en Karim Amer hoe het zo ver kwam. Aan de hand van interviews met oud-leden ontstaat een unheimisch beeld van een organisatie die zich vanaf 1998 in het New Yorkse Albany pijlsnel uitbreidde, onder de Grote Leider.
De eerste afleveringen van The Vow zijn zo gemonteerd – er is véél beeldmateriaal uit het verleden - dat je als kijker vooral nieuwsgierig wordt naar de dynamiek binnen de sekte. Je begrijpt waarom ontredderde types zich voegden bij Raniere’s gezelschap, omdat hij gouden bergen beloofde: pure levensvreugde. En zijn bespiegelingen – die volgens hem puur wetenschappelijk zijn – klinken soms ook aannemelijk. Aan de hand van peperdure cursussen – van yoga tot filosofie – en allerlei consulten zou je een beter mens worden, en daarmee zou de aarde weer iets verder van haar ondergang verwijderd zijn – zoiets. Maar schijn bedriegt, blijkt uit talloze opzienbarende getuigenissen.
En natuurlijk passeert ook seks, dat is inherent aan het sektarische leven, de revue. Hoewel daar in het begin van de reeks alleen nog maar op gezinspeeld wordt.
The Vow
Het saillante en intrigerende aan The Vow is dat mensen die toentertijd gehersenspoeld waren nu in alle openheid in de camera vertellen hoe ze werden gemanipuleerd, en dat was een geleidelijk proces. Op die onwerkelijke verhalen raak je niet uitgekeken. Waarmee The Vow in categorie van ontzaglijk verslavende true crime valt. Het zou je in een andere context ook kunnen overkomen.
The Vow S01, vanaf 21 december 2020 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief