© Netflix
Een Mexicaanse vrouw uit de onderklasse wordt door omstandigheden gedwongen om surrogaatmoeder te worden in maatschappijkritische reeks.
Twintiger Yeni (Shani Lozano) moet noodgedwongen ‘haar baarmoeder verhuren’ als haar vader onterecht wordt gearresteerd. Ze kan hem alleen met een flinke som loskrijgen en besluit om surrogaatmoeder te worden voor een welvarend echtpaar dat onvruchtbaar is. Deze premisse lijkt wel afkomstig uit een film van cineast Michel Franco, die met New Order (2020) al goed liet zien hoezeer de rijke klasse in Mexico neerkijkt op de arme klasse. De gehaaide moeder van de vrouw van het echtpaar dat geen kinderen kan krijgen noemt Yeni dan ook ‘een wandelende broedmachine voor mijn kleinkinderen’.
In de eerste aflevering is te zien hoe Yeni na de bevalling het ziekenhuis wordt uitgereden en wordt gedumpt in een bos waar ze wordt opgemerkt door een paar nietsvermoedende voorbijgangers. Op haar borst ligt een baby. Een kind waarvan eerder al is laten zien dat het met een beperking aan de benen is geboren. Scenarist Araceli Guajardo toont nog niet of dit het kind is dat het echtpaar had willen hebben, of dat er misschien iets anders is misgegaan. Maar ze laat wel voortdurend flarden zien van het heden en het verleden. Puzzelstukjes die ze vakkundig in de ogen van de kijker plant.
© Netflix
Het resultaat is een prima Netflix-reeks waarin dystopische elementen (het inzetten van surrogaatmoeders door de geperverteerde rijke klasse) worden gecombineerd met melodrama (affaires en gekibbel liggen voortdurend op de loer). Scherp zet Guajardo naast de klassenverschillen ook de etnische verschillen in Mexico neer. Tijdens een overval wordt Yeni ‘Maya-prinses’ genoemd. Zij is een vrouw van kleur die volgens een rijke witte vrouw ‘toch nooit een universiteit wordt binnengelaten’. Guajardo maakt die benauwende uitgangspositie goed invoelbaar.
The Surrogacy S01, vanaf woensdag 14 juni 2023 in zijn geheel bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief