Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Simpsons S31E01: Homer en Bart gaan viral

  •  
05-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
The Simpsons
In openingsaflevering van 31e seizoen van legendarische sitcom ageren de makers heerlijk tegen influencers en gelegenheidspresentatoren op het internet.
In de seizoensopener van het 31 e seizoen van The Simpsons is Homer in de ban van een online talkshow. Maar als hij een keertje inbelt, om zijn duit in het zakje te doen, wordt zijn bijdrage op lompe wijze weggewuifd door de schreeuwerige presentator. Homer zit in zak en as als Marge hem een hart onder de riem steekt en hem troost met de gedachte dat er een wildgroei aan praatprogramma’s is ontstaan op het internet. Ze vertelt hem dat er op elk potje een dekseltje past; dat er zelfs voor een idioot zoals hem wel iets te vinden is. Homer begint evenwel zijn eigen show.
The Simpsons
Het praatprogramma van de anti-intellectueel dreigt natuurlijk nergens op uit te lopen, totdat zoonlief Bart zich innig met de uitzending begint te bemoeien, met een ruzie tot gevolg, die viral gaat. Waarop een influencer zijn aandacht verlegt naar het duo, dat hij – zo luidt de belofte – in een mum van tijd beroemd kan maken. Beroemder dan de aap die aan zijn naar feces ruikende vinger rook en bijna flauwviel; beroemder dan de marathonloper met acute diarree. Daarvoor moeten vader en zoon wel voortdurend ruzie maken, en al dat ruzie maken leidt ironisch genoeg tot een grote verbondenheid tussen de twee.
The Simpsons
Het publiek wil niettemin brood en spelen, en dat Homer en Bart aan het einde van de aflevering op komen dagen in gladiatorenkostuums om elkaar ten overstaan van een bloeddorstig publiek eens flink te lijf te gaan ligt in de lijn der verwachting. Het is een mooie analogie voor hoe influencers en andere dubieuze types op platforms als YouTube hun spreekwoordelijke ziel aan de duivel verkopen. Erg subtiel is deze kritiek natuurlijk niet, maar dat is Homer ook nimmer geweest. In dat opzicht is The Simpsons al van meet af aan een soort internetshow die – in de ogen van sommigen – vooral beklijft omdat kijken naar een menselijk autowrak vermakelijk is, of Homer dit nu acteert of niet.
The Simpsons S31, vanaf 5 februari 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief