Alles wijst erop dat het tweede seizoen nog grootser en impactvoller is.
Het is eigenlijk wonderlijk dat het eerste seizoen van de Turkse superheldenserie The Protector nauwelijks werd besproken door de Amerikaanse media: het 'Land of the Free' is immers de bakermat van cartoons over (op mensen lijkende) wezens met ongekende krachten. Uit onderzoek blijkt dat de taalbarrière toch telkens weer de reden is. Ironisch genoeg wordt The Protector naar verluidt – net als andere Turkse drama’s - wél goed bekeken in het Midden-Oosten, waar ze natuurlijk ook geen Turks spreken. Voor Netflix zal het een worst wezen: een kijker is een kijker; een abonnee een abonnee. En dus is er een half jaar later al een tweede seizoen.
In de slotaflevering van het eerste seizoen werd hoofdpersoon Hakan (Çağatay Ulusoy), De Beschermer, door bad guy (en Onsterfelijke) Faysal (Okan Yalabık) gedwongen zijn heilige hemd aan hem over te dragen, evenals druppels van zijn bloed en de magische dolk. Hakans liefde voor de gestorven Leyla (Ayça Ayşin Turan) had alles in de war geschopt. Gelukkig wist hij haar met hulp van Zeynep (Hazar Ergüçlü) te reïncarneren. In deze scène, die zich afspeelt in de Hagia Sophia-moskee, werd al gezinspeeld op de wederopstanding van De Onsterfelijken; Faysal had zijn omgekomen eega Rüya al tot leven gewekt. In het nieuwe seizoen dreigt de bende van ondoden Istanbul in te nemen.
Hakan ontpopt zich in de kelders van De Loyalen als de leider, de man die zijn volgelingen zal verenigen in de strijd tussen goed en kwaad. Maar verraad ligt altijd op de loer. In de openingsscène zien we in een flashback naar 1632 hoe de toenmalige Beschermer door zijn maîtresse werd verleid en vermoord.
De makers van The Protector kennen de conventies van het superheldengenre maar al te goed, dat bewezen ze al met het vakkundig gemaakte eerste seizoen. Een tweede seizoen – en dat zien we al in de opmaat - zal altijd grootser en impactvoller moeten zijn. En alles wijst erop dat Hakan en consorten op weg zijn naar een epische confrontatie. Tegelijk is dat ook de achilleshiel van The Protector. Plotwendingen zie je al van mijlenver aankomen – omdat superhelden nu eenmaal doen wat ze doen (verliefd worden op de assistent van de antagonist, etc.). Toch doet ook het tweede seizoen van The Protector niet onder voor bijvoorbeeld de Marvel-series van Netflix.
Hoe lang zal het duren voordat Amerikanen eens worden bijgeschoold en kennisnemen van niet-Amerikaanse, maar toch o zo Amerikaanse superhelden buiten de eigen landsgrenzen?