De Belgische acteur Matthias Schoenaerts (42) speelt in de stripverfilming The Old Guard een onsterfelijke krijger.
Een groep onsterfelijke huurlingen onder leiding van Andromache (Charlize Theron) strijdt al eeuwenlang tegen het onrecht in de wereld. Een machtige farmaceut wil de bende arresteren, om deze vervolgens te onderwerpen aan een reeks van onderzoeken. Want waarom zijn de leden uitverkoren? Zijn ze onderdeel van een door een god geschapen enigma? Of ligt er een andere bovennatuurlijke kracht aan ten grondslag? Acteur Matthias Schoenaerts vertelt aan de telefoon vanuit zijn thuishaven Antwerpen waarom het verhaal over de mythische wereldverbeteraars hem aansprak.
‘Die superkracht, die onsterfelijkheid, die brengt toch een soort tragiek met zich mee. Ik vind dat dit op een heel effectieve en poëtische manier is verwerkt in het stripverhaal. The Old Guard is echt een actievol drama, verteld vanuit het emotionele verleden van de personages. Ik vind hun levensweg, hun bespiegelingen, heel erg van toepassing op de wereld van vandaag.’
Voel je je als Belg – gezien de internationale cast van The Old Guard met onder meer een Nederlander (Marwan Kenzari), een Brit (Chiwetel Ejiofor), een Zuid-Afrikaan (Theron) en een Italiaan (Luca Marinelli) – een vertegenwoordiger van België?
The world is global now. Ik ben een wereldburger. Ik heb geen nationale identiteit. Ik voel me niet zo en ik denk ook niet zo. Ik ben wel een Belg, maar ik voel me niet een Belg om wat ik heb gedaan. Ik voel me een mens onder de mensen.
The Old Guard draait ook om wat we als mensen gemeen hebben, ongeacht onze afkomst....
Ik heb de afgelopen jaren veel gereisd door de wereld. Ik heb gemerkt dat we ondanks culturele verschillen meer gemeen hebben dan we denken. Ik probeer van daaruit te denken en te werken. Het lot van de mens is universeel. Dat is transcultureel.
Zouden we de film dan ook als politiek pamflet mogen zien? Of is het een film die vooral onderhoudend moet zijn?
Wat ik mooi vind, is dat de film in al zijn onderhoudende onschuld thema’s aanraakt die universeel en actueel zijn. We worden geleid door vrouwen, dat is een soort gendergelijkheid. De film benadrukt dit niet expliciet, maar doet alsof dit normaal is.
The Old Guard haakt in dat opzicht in op het tijdsbeeld van nu...
Dat denk ik wel. Op alles wat er op het moment gebeurt. Met covid-19, #BlackLivesMatter, de vluchtelingencrisis, hongersnood, met de onrechtvaardigheid die allerlei vormen aanneemt. Het superheldengenre is in dat opzicht gewoon glijmiddel om bepaalde thema’s voor het voetlicht te brengen.
Is de film het begin van een zogeheten franchise – komt er een vervolg?
Dat zou kunnen, die mogelijkheid is er. Wij staan er open voor. We zien wel hoe de wereld erop reageert en wat de toekomst brengt. De wereld is een zeer onvoorspelbare plek geworden.
The Old Guard is vanaf 10 juli 2020 te zien op Netflix. Lees ook onze recensie.