Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Ghost Bride S01E01-02: romantisch bovennatuurlijk moordmysterie

  •  
23-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
The Ghost Bride
Li Lan wordt gevraagd als ‘schimmenbruid’, een levende bruid van een dode echtgenoot.
Het openingsshot van de Taiwanees-Maleisische Netflix-productie The Ghost Bride – naar het gelijknamige boek van Yangsze Choo - begint in ieder geval lekker dramatisch. Het titelpersonage, Li Lan (Huang Pei Jia), lijkt bevangen door een angstaanjagende vloek: donkere aderen banen zich een weg onder haar huid. Zwaar stuiptrekkend stort ze ter aarde, tot de zwarte substantie uiteindelijk ook haar ogen bereikt. Het volgende moment wordt ze opgewekt wakker in haar eigen bed. Het zal haar laatste goede nachtrust zijn.
Toch ontwikkelt de serie zich in de eerste twee afleveringen tot een verrassend licht en luchtig bovennatuurlijk moordmysterie met romantische ondertoon.
The Ghost Bride
Het jaar is 1890 en Li Lan woont in Malakka, een stad in Maleisië – toen nog onder Chinees bewind. Li Lan is een beetje een bakvis. Tegen haar ‘amah’ – een soort voedster en hulp ineen – beklaagt ze zich dat ze eigenlijk helemaal niet wil trouwen. Wat heeft het huwelijk – een stel beperkingen en regels – haar nou eigenlijk te bieden? Met een alleenstaande vader met een verlieslijdend kruideniersbedrijf staan de huwelijkskandidaten overigens ook niet in de rij.
The Ghost Bride
Dan krijgt ze een aanzoek uit een onverwachte hoek. Een rijke familie vraagt haar te trouwen met Tian Ching (Kuang Tian), de oudste zoon in het gezin. Het addertje: Tian Ching is onlangs overleden. Li Lan wordt gevraagd als ‘schimmenbruid’, iemand die pas met haar eigen dood in het hiernamaals met haar echtgenoot zal worden verenigd, zodat deze straks niet alleen door de onderwereld dwaalt.
The Ghost Bride
Voordat ze een keuze heeft kunnen maken – als schimmenbruid zouden al hun financiële problemen van de baan zijn – wordt haar vader geveld door een mysterieuze ziekte en wordt Li Lan ’s nachts lastiggevallen door haar (mogelijk) aanstaande echtgenoot, die haar vertelt dat zijn dood geen ongeluk was, maar moord.
Zo raakt Li Lan verstrikt in een bovennatuurlijk moordmysterie. Daarbij kruist ze meermaals de paden met Er Lang (Wu Kang-jen), een bediende van de rijke familie, en Tian Bai (Ludi Lin), haar grote jeugdliefde en als neef van Tian Ching toevallig ook degene die het meeste profijt heeft van Tiang Chings voortijdige dood.
The Ghost Bride
Op een speelse manier vervlechten de makers horror met humor en romantiek met whodunnit-elementen. Maar een van de meest verfrissende toevoegingen is de nuchtere manier waarop de personages met het bovennatuurlijke omgaan. Niemand verklaart Li Lan voor gek wanneer ze vertelt van de nachtelijke geestbezoekjes. En dat een van de personages niet zomaar een mens blijkt te zijn, maar een Hemelse Wachter? Waarom eigenlijk ook niet?
The Ghost Bride maakt nieuwsgierig naar meer.
The Ghost Bride S01, vanaf 23 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief