Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Case Against Cosby S01: vrouwelijke veerkracht

  •  
08-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
CaseAgainstCosby

© CBC

Documentairemaker Karen Wookey belicht de verkrachtingszaak rondom komiek vanuit het perspectief van de slachtoffers. Dat levert verfrissende en indrukwekkende televisie op. 

De titel van deze tweedelige documentairereeks is in zekere zin misleidend. In de serie speelt komiek Bill Cosby echter slechts een bijrol. Documentairemaker Karen Wookey legt in The Case Against Cosby haar focus namelijk op de slachtoffers die Cosby maakte. Zo vertelt Andrea Constand hoe ze door de televisiester werd verkracht. In de eerste aflevering wijst ze op beelden van Cosby’s huis zelfs naar de slaapkamer waarin de gruwelijkheden plaatsvonden. Dat levert direct rillingen op. Net als close-ups van Cosby zelf, afkomstig uit de televisieseries waar hij groot mee werd.

Wookey doet vervolgens een poging om invoelbaar te maken wat Cosby’s wanstaltige daden met de vrouwen hebben gedaan. Ze zijn ‘fysiek veranderd’. Ze transformeerden van jonge vrouwen in de bloei van hun leven tot depressieve, gehavende slachtoffers. Maar: The Case Against Cosby zoomt ook in op vrouwelijke veerkracht. Zo zoeken Cosby’s slachtoffers elkaar op en ondergaan ze gezamenlijk therapie. Ondertussen laat Wookey een keur aan experts, waaronder een welbespraakte psycholoog, aan het woord. Dit alles levert een interessante, nieuwe blik op, op het schandaal dat we allemaal kennen vanuit de media.

Wookey’s geesteskind gaat over de consequenties van acties. Niet over revanche. Het is ook geen poging om Cosyb’s reputatie te besmeuren - dat heeft hij zelf met zijn daden al gedaan. Je zou The Case Against Cosby juist empathische televisie kunnen noemen. De vrouwen willen natuurlijk dat de komiek wordt veroordeeld, maar ze verlangen ook naar een wereld waarin termen als ‘consent’ een belangrijkere rol spelen. Saillant is ook dat Constand en veel van de andere vrouwen tegenwoordig in allerlei hoedanigheden proberen wetten te veranderen. Zodat mannen minder makkelijk overal mee wegkomen. Ze gebruiken hun trauma’s voor de goede zaak. Dat is zonder meer dapper.

The Case Against Cosby, vanaf vrijdag 8 september 2023 bij Videoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief