Documentaire over de antraxaanslagen in 2001 toont aan dat de achterdocht van toen nog springlevend is.
The Anthrax Attacks: In the Shadow of 9/11 is een uitgelezen voorbeeld van een Amerikaanse mythe. In de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 ontvingen allerlei nieuwsorganisaties brieven met daarin een onbestemd poeder en een omineuze boodschap (iets met dood aan Amerika). Verschillende mensen, waaronder journalist Bob Stevens, kwamen om het leven. Toen bekend werd dat het om antrax ging, lieten onder meer 2200 postbeambten zich testen op de levensgevaarlijke bacterie. Miltvuur, zoals antrax in het Nederlands wordt genoemd, hield de Verenigde Staten in zijn greep. Precies die grootschalige paranoïde illustreert documentairemaker Dan Krauss ( The Kill Team , 2019) aan de hand van archiefbeelden van toen.
Uiteindelijk kwam de FBI – die zelf ook leed aan waanbeelden, lijkt Krauss te betogen – een aantal verdachten op het spoor, onder wie arts Steven Hatfill. Hij werd echter later vrijgesproken en kreeg na een civiele rechtszaak zelfs nog miljoenen smartengeld. De overheidsdienst verlegt vervolgens zijn focus naar microbioloog Bruce Ivins: Ivins is dé antraxexpert in de Verenigde Staten en er is dankzij de aanslagen hernieuwde aandacht voor zijn vakgebied. Zou dat zijn motivatie zijn geweest? Een groep wetenschappers is er echter van overtuigd dat Ivins het nooit kan zijn geweest: daarvoor beschikte hij niet over de juiste apparatuur.
Niet dat het iets uitmaakt, want wanneer Ivins erachter komt dat de FBI een onderzoek naar hem heeft ingesteld, dan pleegt hij zelfmoord. Dat is in 2008, járen na de aanslagen. Nu, 21 jaar later, is het nog steeds onduidelijk óf Ivins betrokken was. Sommige experts zeggen van wel, maar dat hij niet de enige betrokkene was. De mythe zal in die zin een mythe blijven. Maar de achterdocht van toen is nog springlevend, toont Krauss met zijn film aan.
The Anthrax Attacks: In the Shadow of 9/11, vanaf 8 september 2022 op Netflix