© Netflix
In de eerste aflevering is te zien hoe wraakbeluste CIA’ers na de aanslagen op 11 september 2001 afreizen naar Afghanistan.
Na de aanslagen op 11 september 2001 stelt de CIA een team samen. Operatie Jawbreaker heeft zich ten doel gesteld om Osama Bin Laden, die voor de aanslagen verantwoordelijk wordt gehouden, op te sporen en te doden. Het duurt niet lang voordat het eerste contingent geheim agenten landt in de bergen van Afghanistan. De eerste aflevering van Spy Ops laat zich omschrijven als patriottistische cowboys die, met wraakgevoelens, in de herfst van 2001 pionierswerk doen in Centraal Azië. Zo vertelt de leider van de missie, Gary Schroen, dat toen hij in de New York Times een foto zag van een wenende brandweerman, hij zijn naderende pensioen wel moest uitstellen.
Zijn rechterhand Phil Reilly biecht op dat hij destijds ‘erg boos was en niet erg nobel’. An sich begrijpelijke gevoelens. Niettemin belanden de mannen met een door hen samengesteld team al snel in Afghanistan, waar ze banden leggen met noordelijke Afghanen die in oorlog zijn met de Taliban. In de hoop dat ze snel mogelijkheden vinden om Kaboel te bereiken, waar Bin Laden zich zou bevinden.
© Netflix
Het hele idee achter Spy Ops is dat de makers inzicht willen geven in de machinaties achter de schermen bij geheime diensten. Zo zijn andere afleveringen onder meer gewijd aan de inval in Panama in de jaren 80 en de missie van een MI6-agent in het Moskou achter het IJzeren Gordijn. Interessante materie dus, dat zich laat omschrijven als een jongensboek. Of zoals Schroen op een gegeven moment zegt: ‘We waren macho’s.' Hoewel je je niet aan de indruk kunt onttrekken dat al dat geweld en al dat gekonkel soms averechts werkt. Zo werpen CIA-mannen van toen hun blik op het Afghanistan van nu, dat weer terug bij af is. Al die bravoure was bijna voor niets, lijkt de suggestie.
Spy Ops S01, vanaf vrijdag 8 september 2023 in zijn geheel bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief