© Anne Wilk/Netflix
Een thuisloze oud-rechercheur komt een terroristisch complot op het spoor in slimme reeks.
Het verhaal van Sleeping Dog begint met een curieuze zelfmoord. De plaats van handeling is Berlijn, waar een Marokkaanse man met mogelijk terroristische banden zelfmoord pleegt in zijn cel. Oud-rechercheur Mike Atlas (Max Riemelt, The Wave, 2008), die door omstandigheden op straat is beland, begint op eigen initiatief de verdachte zaak te onderzoeken.
© Anne Wilk/Netflix
Daarin wordt hij bijgestaan door de jonge aanklager Jule Andergast (Luise von Finckh). Alleen al het feit dat Atlas een thuisloze is geeft Sleeping Dog van meet af aan een rauw karakter. Sowieso laten scenaristen Stephen Lacant en Francis Meletzky de plot situeren op de meest vuige plekken van de Duitse hoofdstad.
© Anne Wilk/Netflix
Sleeping Dog draait in die zin om wat er zich in de marges van de samenleving plaatsheeft. Het misdaaddrama focust zich op mensen, zoals thuislozen maar ook extremisten, die letterlijk niet gezien worden, omdat ze in de schaduw leven. Fascinerend is ook dat voor de zelfmoord in de eerste aflevering al direct een plausibele verklaring wordt aangereikt. Het slachtoffer zou een homoseksuele relatie hebben, en dat is echt not done in zijn gemeenschap. Als kijker denk je meteen: huh, is Atlas dan geen complot op het spoor? Zijn al zijn vermoedens quatsch?
© Anne Wilk/Netflix
Op knappe wijze brengen Lacant en Meletzky de kijker aan het twijfelen. Bovenal is Riemelt geknipt voor de rol. Met zijn ongeschoren kin en warrige kapsel zie je hem misschien niet direct aan voor een onvervalste speurder. Ook dat helpt in de missie om de kijker op het verkeerde been te zetten. Omdat Sleeping Dog dus vooral draait om dat aloude adagium dat niets soms is wat het lijkt.
Sleeping Dog S01, vanaf 22 juni bij Netflix
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief