Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Secrets of the Saqqara Tomb: verborgen schatten van onschatbare waarde

  •  
28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
Secrets of the Saqqara Tomb
De fly on the wall documentaire toont één van de belangrijkste vondsten uit de Egyptische geschiedenis: een 4.400 jaar oude, onaangetaste graftombe.
De piramides van Egypte zijn voor historici en archeologen een waardevolle kennisbron omdat de overblijfselen van het oude Egypte nog vele geheimen herbergen. Hoewel de moderne mens steeds meer weet over de oude beschaving, blijft veel informatie nog gehuld in de stoffige leegtes van de piramides. De Netflix-documentaire Secrets of the Saqqara Tomb toont het mysterie in de ontdekte graven.
Het onbekende deel van het piramidecomplex in Saqqara, in het woestijngebied in het westen van Caïro, herbergt een unieke vondst: een perfect bewaarde galerij van beelden, versierd met nog zichtbaar heldere kleuren en hiërogliefen, die 4.400 jaar lang onaangeroerd en ongeschonden onder het zand had gelegen. Regisseur James Tovell schetst in alle toonaarden de Egyptische missie in de necropolis van Bubasteion.
Secrets of the Saqqara Tomb
Tovell volgt de schatgraving nauwgezet en laat het harde werk zien van de teams die met behulp van borstels en schoffels de zeldzame artefacten naar boven halen. De archeologische schat bleek onder andere de rustplaats te zijn van Wahtye (2415-2405 V.Chr.), een hogepriester van Farao Neferirkare die regeerde tijdens de vijfde Egyptische dynastie. De waarde van de vondsten zijn zichtbaar middels close-up shots, en enkele diagrammen die onder meer een isometrische weergave van de artefacten en het graf van Wahtye laten zien.
Secrets of the Saqqara Tomb
Bepaalde segmenten van de documentaire komen enigszins melodramatisch over, maar dat neemt niet weg dat een belangrijk stuk geschiedenis wordt blootgelegd. Ieder betrokken bij het proces komt aan het woord: van de arbeiders en historici tot de antropologen, waarbij je inzicht krijgt in de verschillende vakgebieden. Van hoofdarcheoloog dr. Mohammad Yousef die vaak zijn opwinding over de vondst niet kan bedwingen; de grafarcheoloog en archeozoöloog Salima Ikram die uitweidt over het belang van dierenheiligdommen; tot de vertalers die de hiëroglifische tekst en inscripties ontcijferen, waarbij Narbil met gevoel voor drama aangeeft: 'Ik ruik de geur van samenzwering in deze tombe.'
Secrets of the Saqqara Tomb
De Netflix-documentaire onderstreept de kennis van de oude Egyptenaren die we tot de dag van vandaag kunnen gebruiken. Van de viering van het leven in het hiernamaals, tot het verplaatsen van zware graniet over duizenden kilometers.
Secrets of the Saqqara Tomb
Secrets of the Saqqara Tomb geeft middels de opgegraven schatten een betoverende geschiedenisles en toont hoe de Egyptenaren hun beschaving heel lang in stand konden houden door deze te koesteren. In de twee uur durende documentaire wordt een oude beschaving nieuw leven ingeblazen.
Secrets of the Saqqara Tomb, vanaf 28 oktober 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief