De zesdelige Netflix-documentaireserie Rotten onthult de fraude en corruptie binnen de wereldwijde voedingsindustrie.
Of je nu een veganist bent die voedzame maaltijden thuis kookt of een persoon die wekelijks een Big Mac naar binnen werkt, de nieuwe Netflix-documentairereeks Rotten zal voor een licht gevoel van ongemak zorgen. Bedrog, corruptie, Rotten heeft alle ingrediënten van een meeslepende true crime documentaire – alleen maken wij als consumenten nu deel uit van het verhaal. In zes afleveringen schijnt Rotten een licht op de schaduwpraktijken binnen de wereldwijde voedselindustrie. Het zijn bizarre verhalen die vorm geven aan wat eindigt in onze boodschappenwagen en op ons bord. Het gaat om de productie en consumptie van kip, melk, honing, knoflook en zeevruchten.
In de opener Lawyers, Guns and Honey, blijkt dat alles niet zo zoet is binnen de honingwereld. De aflevering verkent de wereldwijde honinghandel, problemen met honingbijen en corruptie in de industrie. Opnames van vliegende bijen en weelderige honingraten vormen de achtergrond voor het onsmakelijk verhaal dat zich ontvouwt. Goedkope importen van honing besmet de productie in de VS in een schandaal dat bekend staat als ‘honeygate’.
Kleine Amerikaanse imkers voeren namelijk een hevige strijd tegen geïmporteerde Chinese honing. De imkers proberen de massa geproduceerde nephoning te lokaliseren en uit de markt te halen. Het schandaal kwam in 2013 aan het licht. De twee grootste Amerikaanse honingfirma’s kwamen in de problemen nadat ze hadden toegegeven dat ze Chinese honing illegaal hadden gekocht.
Vergeleken met documentaires zoals Wasted! The Story of Food Waste – over voedselverspilling in de Westerse consumptiemaatschappij – heeft Rotten niet de levendigheid of magnetische persoonlijkheden die gepaard gaat met het onderwerp, maar het is zeker niet saai. De documentaire is een eenvoudige combinatie van originele reportages en persoonlijke verhalen uit binnen- en buitenland. Het werd geproduceerd door Zero Point Zero Inc. – beter bekend als de makers achter TV-kok Anthony Bourdain’s series No Reservations en Parts Unknown.
De camera toont hypnotiserende shots van stromen van honing die plastic beren vult terwijl met trivia gestrooid wordt die sommigen zou kunnen verrassen (honing is niet per se gezonder, het wordt immers op dezelfde manier in ons lichaam verwerkt als andere suikers).
Rotten preekt niet maar slaagt (deels) door te laten zien hoe genuanceerd en gecompliceerd de wereldwijde voedselketen kan zijn. Het is maar de vraag of Rotten de publieke opinie kan veranderen rond de ethiek binnen de voedselindustrie (en daarbuiten). Wellicht dat sommige consumenten, gewapend met nieuwe kennis, hun voedingskeuzes heroverwegen.