Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Rain Dogs S01E01-02: gitzwarte humor en sociaal-realisme

  •  
06-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
Rain Dogs
Spitsvondige komediereeks draait om een sekswerker die haar hoofd boven water probeert te houden terwijl ze een carrière als romanschrijver cultiveert.
Foto credits: James Pardon / HBO
2997 pond en 98 pence. Zoveel heeft Costello (Daisy May Cooper in een overdonderende rol) aan huur openstaan. Dus wordt ze met haar dochter Iris (Fleur Tashjian) uit haar flatje gezet. Wanneer gerechtsdeurwaarders zich op een ochtend melden, dan schreeuwt Costello door haar brievenbus: ‘Jullie verpesten levens, zelfs voor 9 uur ’s ochtends.’ Vervolgens marcheert ze ziedend met Iris over de balustrade, terwijl ze verkondigt dat dit een ‘typisch geval is van poverty porn ’. Kortom, Costello is niet op haar mondje gevallen. Ze verdient haar geld met sekswerk, maar wil eigenlijk een romancier worden, blijkt later; vandaar het taalgevoel.
Maar de armoede ontvluchten is geen sinecure, zoveel wordt duidelijk in Rain Dogs. Costello belandt op een gegeven moment uit wanhoop bij een viezerik in zijn appartement. Die verlangt echter in ruil voor een bedje in een klerenkast bepaalde diensten. Costello kan niets anders dan haar vriend Selby (Jack Farthing) bellen: een homoseksuele dandy met een gigantische erfenis die goed is in mahjong. Hij verschijnt ten tonele en mept de viezerik neer, maar etaleert zich ook als een kwelgeest. Hij pakt Costello namelijk bij haar hals vast, waarmee de toxische relatie tussen de twee treffend wordt geïllustreerd.
Rain Dogs
Toch beschouwt Selby Costello en haar dochter ‘als familie’. Dus betaalt hij de huurachterstand, hoewel het erop lijkt dat dit een gevalletje too little, too late is. Met Rain Dogs maakt toneelschrijver Cash Carraway op knappe wijze haar televisiedebuut als showrunner. Positief aan de reeks is dat hij zo’n heerlijk allegaartje is. Zo dient zich op een gegeven moment ook de beste vriendin van Costello aan (Ronke Adékoluejo speelt Gloria) tijdens een scène waarin ze in een dronken bui in het centrum van Londen in slaap is gevallen in een telefooncel. De serie grossiert in dit soort zwarte humor.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Rain Dogs
Rain Dogs voelt fris en onvervalst Brits. Met een vleugje sociaal-realisme, maar ook met het nodige absurdisme. Zoals wanneer Gloria, die werkt bij een uitvaartonderneming, tijdens een rouwdienst seks heeft met de zoon van de overledene. Zulke scènes zijn geestig en lijken uit het leven te zijn gegrepen. Carraways creatie is een van de must-sees van het voorjaar.
Rain Dogs S01, vanaf 7 maart 2023 op HBO Max
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief