Portret van de Braziliaanse Wu-Tang Clan grossiert vooral in stoere praat.
Foto credits: Alile Dara / Netflix
Racionais MC's staat bekend als de grootste hiphopact uit Brazilië. Wie Racionais MC’s: From the Streets of Sâo Paolo ziet zal misschien moeten denken aan de documentairereeks en fictieserie die de afgelopen jaren verschenen over de Amerikaanse rapformatie Wu-Tang Clan. De documentaire van Juliana Vicente is min of meer van hetzelfde laken een pak: ze toont de ontstaansgeschiedenis van de groep in 1988 en gaat terug naar de jaren 70, toen de favela’s rondom Sâo Paolo, waar alle leden uit afkomstig zijn, nog niet eens bestonden. Tussendoor leveren de leden commentaar in verder niet erg inspirerende interviews.
Vicente laat ze zitten op een leren fauteuil en herinneringen ophalen aan vroeger. Vervolgens bezigen de mannen oneliners als: ‘Ik wilde niet dat ze naar me luisterden, maar had het nodig dat ze naar me luisterden.’ Hun sociale werk – te zien in een archiefclip – bestond uit hun muziek, zo toont een van de leden met een cd in zijn hand. Maar echt diep gaat Vicente verder niet. Ja, de documentaire raakt ook aan het flagrante racisme in Brazilië en het feit dat veel zwarte Brazilianen hun heil zochten bij een band die kritische nummers maakte over dit pregnante onderwerp. Maar Racionais MC’s: From the Streets of Sâo Paolo is ook veel testosteron en stoere praat.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Bovenal bevindt het onderwerp van de film zich in een niche. Wu-Tang Clan brak in de jaren 90 internationaal door; Racionais MC's is altijd een gezelschap gebleven dat in Brazilië – en misschien ook in Portugal – werd beluisterd. In die zin is de film ook niet erg interessant voor leken op het gebied van de ontwikkeling van hiphop buiten de Amerikaanse landsgrenzen.
Racionais MC's: From the Streets of Sâo Paolo, vanaf 16 november 2022 op Netflix