Het derde seizoen brengt meer makeover-magie met tenenkrommende en tranentrekkende momenten.
‘Soms wil ik eruitzien alsof ik erbij hoor’, zegt de stoere gevangenisbewaarder Jody Castellucci schuchter. De 49-jarige vrouw gaat dagelijks geheel gekleed in fletse, donkerbruine of groene camouflagekleding, en wil eigenlijk diep van binnen haar vrouwelijkheid meer benadrukken. Gelukkig krijgt ze nu hulp van een kwintet van fabuleuze mannen.
Het magische makeover-team, oftewel de Fab Five, keert terug voor een derde seizoen van de realityshow Queer Eye. Het gaat om Antoni Porowski (eten en wijn), Tan France (stijl), Karamo Brown (cultuur), Jonathan Van Ness (verzorging) en Bobby Berk (design). Het vijftal werkt samen om de levens van de deelnemers, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, te verbeteren. Dit seizoen is er overigens ook een onofficieel zesde lid van het team: de Franse buldog Bruley, die enkele scènes steelt.
De serie speelt zich deze keer niet af in Atlanta, maar in het Midden-Westen van de Verenigde Staten: Kansas City, Missouri. De makers blijven vasthouden aan de Queer Eye-formule, en dat werkt – ze wonnen voor de eerdere seizoenen immers 3 Emmy-awards. In iedere aflevering zie je sowieso zelfbevestiging, ontplooiing, en natuurlijk een overweldigende modetransformatie. In de eerste drie afleveringen maken we kennis met de gevangenisbewaarder en fervente jager Jody Castellucci, de erg sjofele programmadirecteur van een zomerkamp Joey Greene, en de hardwerkende zussen Deborah ‘Little’ Jones en Mary ‘Shorty’ Jones die een ouderwetse barbecuezaak, Jones Bar-B-Que, runnen.
Natuurlijk komen er ook in het nieuwe seizoen vermakelijke oneliners voorbij: ‘Vrouwen die niet kledingbewust zijn… zie je een capribroek? Rennen.’ Het valt wel op dat het nieuwe seizoen een luchtigere toon aanslaat. In de allereerste aflevering van de serie gaf stijlcoach Tan immers aan: ‘De eerste versie van het programma vocht voor tolerantie. Wij vechten voor acceptatie.’ Waar de mannen voorheen gekoppeld werden aan archetypische, conservatieve deelnemers - die vaak nog nooit eerder in aanraking waren gekomen met homoseksuele mannen of mensen die echt anders zijn - is dat hier niet het geval. De politieke en sociale ondertonen zijn nauwelijks merkbaar – alleen in de eerste aflevering is er een korte discussie tussen Tan en Jody over wapengebruik in de VS.
Het derde seizoen raakt weer verscheidene emotionele noten, en de deelnemers leren om te gaan met hun eigen kwetsbaarheden. Zoals Jody die moet leren om te ontvangen en niet alleen maar te geven, Joey die beter voor zichzelf moet zorgen omdat hij het waard is als persoon, en de emotionele aflevering met de gezusters Jones waarin het verbouwde restaurant hopelijk zorgt voor meer klandizie, maar vooral het moment dat Mary’s gebit onder handen wordt genomen, en ze sprakeloos is wanneer ze haar nieuwe lach ziet.
Queer Eye is ontspannen en hartverwarmend vermaak. De realityshow is als een warme deken waar je onder kruipt om te ontsnappen aan de koude buitenwereld. Het is voorspelbaar, en dat is geruststellend.