Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Queens of Mystery S01: onconventionele en luchtige Britse detective

  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1206 keer bekeken
  •  
QoME1A-3 - LAURIE SPARHAM

© BBC Studios

Een jonge agente en haar drie tantes bestrijden de misdaad in pittoresk Engels dorpje.

‘Het heeft alles wat een degelijk detectiveverhaal nodig heeft: interessante personages, een eigenaardige wereld en grote geheimen.’

Bovenstaande quote gaat over een moordmysterie in een muziekstudio waar de jonge brigadier Matilda Stone (Florence Hall) zich in Queens of Mystery over mag buigen, maar het had ook prima op de onconventionele Britse detectiveserie zelf kunnen slaan.

Al vanaf de allereerste scène wordt duidelijk dat dit geen dertien-in-een-dozijn-detective is. Komt het niet door het droge commentaar van de alwetende verteller (stem van Juliet Stevenson), dan wel door de personages zelf, die tot op de minuut lijken te weten wanneer ze iemand voor het laatst hebben gezien of wanneer voor het eerst de liefde insloeg.

QoME1B-6 - LAURIE SPARHAM

© BBC Studios

Ook de moordmysteries – ieder mysterie wordt uitgesmeerd over een dubbele aflevering - zijn allemaal net iets (k)luchtiger dan normaal; van een moord tijdens de uitreiking van een boekenprijs tot een ongelukkig ongeval tijdens een toneelrepetitie. Gelukkig kan Matilda altijd rekenen op – ongevraagde - hulp van haar drie detectives-schrijvende tantes: Beth (Sarah Woodward), Cat (Julie Graham) en Jane (Siobhan Redmond). Zij waren het ook die vijfentwintig jaar eerder de zorg voor Matilda (toen drie jaar, drie uur en drie minuten oud) op zich namen nadat haar moeder spoorloos was verdwenen. 

QOM Ep2B_2 - CLARE MULLER

© BBC Studios

De drie tantes zijn de meer uitgesproken, extraverte types, terwijl Emma zelf juist een beetje doet denken aan een light-versie van Amélie Poulain (Audrey Tautou). Ook Matilda – met reeënogen en blonde bob – lijkt net als Amélie altijd een beetje van de rest van de wereld af te staan. Of vindt ze in forensisch patholoog Daniel (Andrew Leung) dan toch haar zielsverwant?

Queens of MysteryS01, vanaf dinsdag 19 september 2023 bij BBC First

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief