Podcast van de week: Unspooled
• 31-01-2019
• leestijd 2 minuten
Acteur Paul Scheer en journalist Amy Nicholson werpen een verse blik op de lijst met de honderd beste films aller tijden, en vragen zich af of die lijst eigenlijk nog wel klopt.
Acteur Paul Scheer (
Veep) omschreef zich altijd als een fanatiek filmliefhebber, terwijl hij de grote evergreens nog nooit gezien had. En dus zette hij met filmjournalist Amy Nicholson de podcast Unspooled op. De formule is simpel: het duo gaat in willekeurige volgorde de top honderd van het American Film Institute (AFI) af. En daarbij stellen ze elke week dezelfde vraag: hoort deze film in de lijst, of mag-‘ie eruit?
Het leidt tot verrassende resultaten. In de aflevering over
Apocalypse Now, die alleen al vanwege de bizarre verhalen over de productie de moeite waard is, zijn Scheer en Nicholson bijvoorbeeld kritisch. Het epos van Francis Ford Coppola, dat bekendstaat als de definitieve Vietnamfilm, blijkt problematischer dan we ons herinneren. Het wordt pijnlijk duidelijk hoe de waarden op het gebied van racisme en seksisme veranderd zijn in de veertig jaar sinds de film uitkwam.
Want in Unspooled gaan Scheer en Nicholson niet alleen in op de inhoud van de films, maar ook op de tijd waarin ze gemaakt zijn. Iedere aflevering wordt geopend met een overzicht van snelle feiten over het jaar waarin de film gemaakt is. Het biedt een geinig perspectief om te weten wie er president was toen
A Clockwork Orange in de bioscoop draaide, of hoeveel een liter benzine kostte ten tijde van
One Flew Over The Cuckoo’s Nest.
Unspooled is uiteindelijk een podcast waar het aanstekelijke enthousiasme van twee filmliefhebbers vanaf spat. Wanneer het duo over hun lievelingsfilms praat (Scheer lijkt het meest enthousiast over
Raiders of the Lost Ark, Nicholson over
Titanic), is Unspooled een feest om naar te luisteren. Maar aan de andere kant is het confronterend om een stevig oordeel te horen over een film die je hoog hebt zitten - zoals in de aflevering over een persoonlijke favoriet, Taxi Driver. Maar de podcast slaagt in haar doel: zin krijgen om de klassiekers eindelijk (nog) eens op te zetten.