Een uitstekend overzicht van de carrière en het nalatenschap van Pim Fortuyn.
Foto credit: NRC
In de twintig jaar na zijn overlijden is Pim Fortuyn uitgegroeid tot een haast mythisch figuur: een politicus die voor een revolutie leek te gaan zorgen, maar vlak voor de verkiezingen werd vermoord. Rond het twintigjarig jubileum van Fortuyns dood brengt journalist Guus Valk in de NRC -podcast de onstuimige periode rond 2002 in kaart.
Door interviews met zowel mede- als tegenstanders (van Harry Mens tot Gerdi Verbeet) vertelt Pim - twintig jaar na de moord een uiterst gebalanceerd verhaal. We horen hoe Fortuyn ooit begon als Marxist en steeds verder naar rechts opschoof, om als nationalistische populist te eindigen. De controverse rond zijn uitspraken over de islam als achterlijke cultuur en Fortuyns wens om het verbod op discriminatie uit de grondwet te schrappen vormen sleutelmomenten in het verhaal, dat ook twintig jaar later nog verbazingwekkend is.
Met Pim levert Valk een gedegen terugblik op een van de belangrijkste momenten in de recente Nederlandse geschiedenis. Een verhaal waarin niet alleen de persoon Pim Fortuyn centraal staat, maar ook de manier waarop de naschokken van zijn korte carrière nog steeds voelbaar zijn.