Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Podcast van de week: Het verloren hoofd

  •  
23-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Het Verloren Hoofd
Ligt het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder in een Nederlands museum?
De meeste mensen die weleens contact hebben gehad met de klantenservice van een groot bedrijf, zullen zich kunnen herkennen in de frustratie van Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood. Maar de journalisten bellen niet voor een internetstoring of een niet afgeleverd pakketje, ze hebben een luguberder doel: een hoofd.
In Het verloren hoofd is het duo op zoek naar het hoofd van de Indonesische vrijheidsstrijder Demang Lehman, die 150 jaar geleden werd onthoofd door de Nederlandse overheersers in Borneo. De Groot en Zoetbrood worden ingeschakeld door amateurhistoricus Daniel Tick, die vermoedt dat het hoofd zich bevindt in de collectie van het Leids Anatomisch Museum. Lehmans nabestaanden willen het lichaam van hun voorouder intact in Indonesië kunnen begraven.
Het levert een enigszins surrealistische zoektocht op, waarin verhalen over vrijheidsstrijders en Aziatische vorstenhuizen worden afgewisseld met een bureaucratische strijd. De op momenten wanhopige journalisten zoeken hulp in allerlei hoeken. Arthur Japin vertelt over zijn ervaringen tijdens het schrijven van De zwarte met het witte hart, toen hij een soortgelijke zoektocht naar het hoofd van een Ghanese prins deed. Of de bewoners van Urk, die ook hun tanden stukbeten op het schijnbaar onbereikbare Anatomisch Museum. De Groot en Zoetbrood stuiten op een verhaal vol onverwachte wendingen, die ze verpakken in een podcast waarin je intens meeleeft met hun lastige zoektocht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief